Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: B.V. [ Beta ]

23. 08. 2016. 21:00 >> 20:46
11

OREŠKOVIĆ PORUČIO

Uhapsićemo Šešelja ako dođe

Odlazeći premijer Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je večeras da će lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj biti uhapšen ako pokuša da uđe u Hrvatsku.

 

"Mislim da svi znamo da je Šešelj u Hrvatskoj persona non grata i po toj definiciji on nije dobrodošao, a ako dođe, biće uhapšen", rekao je Orešković za RTL televiziju.

Hrvatski MUP je krajem marta ove godine zabranio eventualni ulazak lidera radikala Vojislava Šešelja u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka.

MUP je tada obavijestio graničnu kontrolu da Šešelju izda rješenje o odbijanju ulaska u Hrvatsku u slučaju da se on pojavi na nekom od graničnih prelaza.

Hrvatski Zakon o strancima predviđa mogućnost da se strancu odbije ulazak u Hrvatsku zbog opasnosti od ugrožavanja javnog poretka Hrvatske, nacionalne sigurnosti ili javnog zdravlja.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je ranije beogradskoj televiziji N1 da je Šešelj dobio diplomatski pasoš na šta ima zakonsko pravo kao narodni poslanik Skupštine Srbije.

"Zakonom o putnim ispravama i Uredbom o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša precizno je utvrdjeno ko ima pravo na posjedovanje diplomatskog i službenog pasoša", navelo je Ministarstvo.

Na osnovu tih uredbi, pravo na diplomatski pasoš imaju predsjednici Republike, Narodne skupštine i Vlade, potpredsjednici Vlade, ministri, predsjednici Ustavnog suda i Vrhovnog suda Srbije, guverner Narodne banke, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Šešelj je na svom tviter profilu napisao ranije danas da je dobio pasoš i da se nada da mu hrvatske vlasti "kao uglednom diplomati" neće praviti nikakve probleme.

Orešković: Ne vidim smisla da Vučić dođe u Dubrovnik

Orešković je danas takođe izjavio da dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Dubrovnik nema "smisla", pošto je promijenjen format Kroacija foruma na kojem neće biti održan premijerski panel.

"Bitno je staviti ovaj poziv u kontekst. Mi smo premijera Vučića pozvali pre mjesec i po. Odnosi su tada bili drugačiji. Mislim da je rok do 29. jula bio da dobijemo odgovor na poziv. No, prvi smo put tek juče čuli da Vučić neće doći", rekao je Orešković.

On je za RTL Danas kazao da se u posljednjih 20 dana promijenio format samita, prenosi "Jutarnji list".

"Javili smo Vučiću da nećemo imati premijerski panel. Ne vidim smisla zašto bi Vučić došao. Ali, nadam se da ćemo danas ili sjutra saznati", rekao je Orešković.

Srpski premijer Aleksanar Vučić potvrdio je u ponedjeljak da je dobio poziv hrvatskog premijera da prisustvuje Koracija forumu u Dubrovniku, ali da vjerovatno neće učestvovati jer, kako je rekao, ne vidi šta bi značajno moglo da se uradi na tom skupu.

"Nijesam još donio konačnu odluku, samo zato što ne vidim šta bismo supstancijalno mogli da uradimo. Ali sam uvjek spreman za razgovor", rekao je Vučić i istakao da će Srbija moći da ispruči sve obećano i dogovoreno tokom boravka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Vojvodini.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније