Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 05. 2013. 18:41 >> 18:44
2

OHRIDSKI SAMIT

Jahjaga:Nepozivanje u Ohrid loše za regionalne odnose

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, nije dobila zvaničan poziv od organizatora Ohridskog Samita.Iz predsjedništva Kosova saopštili su da je Kosovu onemogućeno učešće zbog prigovora Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

 

„To je u suprotnosti sa principom izgradnje dobrosusjedskih odnosa, kao uslov evropskih integracija. Predstavljanje Kosova na regionalnoj i međunarodnoj inicijativi obavlja se na osnovu jednakosti i u duhu poštovanja subjektiviteta i nezavisnosti svake zemlje", navodi se u reakciji predsjednice Jahjaga.

"Kosovo se dokazalo kao faktor mira na Zapadnom Balkanu i doprinosi stabilnosti i bezbjednosti cijelog regiona. Izgradilo je dobrosusjedsku politiku i obostrano poštovanje, i njeno učešće u regionalnim inicijativama bi pomoglo prevazilaženju razlika i posljedica iz prošlosti“, kaže se u reakciji predsjedništva dostavljenoj Radiju Slobodna Evropa.

Dodaje se i da su prepreke treće strane o učešću Kosova u takvim inicijativama u suprotnosti sa postignutim sporazumom u Briselu, na osnovu kojeg ni jedna strana neće ometati niti podstaći nekog da blokira napredak na putu integracija.

Iz kabineta predsjednika Makedonije, Đorđa Ivanova, saopšteno je prethodno da Kosovo nije pozvano na samit šefova država Procesa saradnje Jugoistočne Evrope koji će se održati 1. i 2. juna u Ohridu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније