Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

25. 07. 2016. 21:44 >> 21:29
16

"NEPRIHVATLJIVE IZJAVE"

Protestna nota Srbiji zbog Stepinca

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske uputilo je danas protestnu notu Srbiji zbog "neprihvatljivih izjava" srpskih funkcionera o poništenju presude kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svjetskog rata Alojziju Stepincu.

Hrvatsko ministarstvo smatra da se izjavama predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i mandatara Aleksandra Vučiča „na neprimjeren i revizionistički način ocjenjuju Hrvatska i djelovanje njenih institucija, što predstavlja direktno miješanje u unutrašnja pitanja susjedne zemlje“, prenijela je agencija Hina.

Agencija navodi da MVEP smatra da takva retorika podstiče raspirivanje netrpeljivosti između dva naroda i udaljava Srbiju od prihvatanja evropskih vrijednosti i priključenja evropskoj porodici, prenosi Beta.

Takođe se pozivaju srpski zvaničnici da svoj diskurs usmjere ka jačanju dobrosusjedskih odnosa i da se, kako navodi Hina, umjesto tendencioznih verbalnih obračuna prožetih neistinama i istorijskim revizijama posvete racionalnom dijalogu o svim pitanjima važnim za odnose dvije zemlje.

U tom kontekstu prenosi se izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše pokapale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će upasti i ostati sama, bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacionalnog dijela čovječanstva".

Hina navodi i izjavu Aleksandra Vučića o tome da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i da će uvjek biti na strani antifašizma, ali da poništenje presude Stepincu više govori o Hrvatskoj, nego o Srbiji.

"Sramotno da Hrvatska protestuje"

Srpski šef diplomatije, Ivica Dačić, izjavio je da je sramotno da Hrvatska protestuje zbog kritika na rehabilitaciju Stepinca.

"Stepinac je blagosiljao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, pa čak i formirao komisiju za pokrštavanje Srba. Niko nikada neće spriječiti Srbiju da digne glas protiv rehabilitacije ratnih zločinaca iz vremena fašizma i ustaške NDH", rekao je Dačić, prenosi B92.

On je ponovio da je Srbija za dobrosusjedske odnose i pomirenje, ali da "niko neće ponižavati Srbiju i žrtve ustaškog terora", navedeno je u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Zagrebački Županijski sud poništio je u petak presudu Stepincu kojom je 1946. bio osuđen zbog saradnje s italijanskim i njemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu nakon kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja FNRJ.

Osuđen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније