Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Izvor: Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 07. 2016. 20:09 >> 19:51

MAĐARSKA NE POPUŠTA

Horgoš: Migranti nastavili štrajk glađu

Više od 100 migranata, uglavnom iz Pakistana i Avganistana nastavilo je štrajak glađu u blizini prelaza Horgoš tražeći da uđe u Mađarsku čije vlasti su danas saopštile da neće da ih prime, rečeno je Beti u Komesarijatu za izbjeglice i migracije.

"Oni (migranti) i daje štrajkuju glađu, a mi smo razgovarali sa mađarskom stranom koja je rekla da neće da ih primi", rekao je pomoćnik Komesara za izbjeglice i migracije Ivan Gerginov.

On je naveo da su nadležni u Srbiji spremni da i toj grupi migranata obezbijede smještaj i hranu i ukoliko žele proceduru za dobijanje azila, ali da to oni neće.

"Migranti se obraćaju Mađarskoj, a ne Srbiji... oni su se opredijelili na taj vid tihog protesta i vidjećemo šta će da se događa ubuduće", rekao je Gerginov.

Migranti koji su juče stupili u štrajk glađu, nalaze se oko 400 metara od pograničnog improvizovanog kampa na Horgošu.

Oni sjede na suncu, piju samo vodu i zahtijevaju da mađarskih vlasti otvore granice, kako bi nastavili put prema nekoj od zemalja EU. Njih su u toku dana obišle humanitarne organizacije.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je ranije danas u Subotici da Srbija neće upotrijebiti silu dokle god su migranti koji su započeli štrajk "mirni".

Orbanov savjetnik: Nećemo propustiti migrante

Glavni savjetnik za unutrašnju bezbjednost mađarskog premijera Viktora Orbana, izjavio je danas da vlasti u toj zemlji neće propustiti migrante koji stoje u blizini Horgoša, graničnog prelaza sa Srbijom.

Glavni savetnik Đerđ Bakondi je za državnu M televiziju rekao da niko od 130 migranata koji su stigli na granični prelaz kod Horgoša nije predao zahtjev za azil.

On je ocijenio da takva dešavanja često ne organizuju sami migranti, već razne nevladine organizacije, s ciljem da se mađarske vlasti uplaše i sve propuste ka Austriji i poručio da se to neće desiti, prenijela je mađarska agencija MTI.

Prema njegovim riječima, to što nijesu predati zahtjevi za azil može da ima veze i s tim da su sami migranti definisali prioritete, odnosno da je reč o samostalnim muškarcima, koji dolaze na začelje reda.

Bakondi je naveo da je danas između ponoći i 06.00 bilo 166 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније