Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

10. 07. 2016. 13:43 >> 13:24
23

U TESLINU ČAST

Spomenik u Beogradu, golubica u Zagrebu

Spomenik Nikoli Tesli danas je, povodom 160. godišnjice rođenja tog velikog američkog naučnika srpskog porijekla, u Karađordjevom parku u beogradskoj opštini Vračar, otkrio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. U Zagrebu je godišnjica obilježena tradicionalnim puštanjem golubice.

"Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je postao još jedan istorijski čvor koji bi trebalo da povezuje sudbine i prijateljstvo naših država i naroda", rekao je Nikolić na svečanosti, prenosi Beta.

On je ocijenio da su Tesline odrednice srpski narod, čiji je pripadnik, i američka država koja je razvila njegove naučne potencijale, dodavši da je Tesla, ipak, na početku i na kraju zadužio cijelo čovečanstvo.

Tesla je bio "i Srbin i Amerikanac, ili ni Srbin ni Amerikanac, već građanin svijeta, pa tako i građanin i jedne nove države koja ga svojata", rekao je Nikolić.

"Teslin svijet, osvetljeni svijet ravnopravnih, još nijesmo stvorili, a samo to je tražio od čovečanstva", rekao je predsjednik Srbije.

Zagreb: Puštena golubica Tesli u čast

Povodom 160. godina od rođenja Tesle u Zagrebu je puštena bijela "Teslina golubica", javlja agencija Anadolija.

“Tesla je ostavio neizbrisiv trag u svijetu. Zaslužan je za stvaranje moderne civilizacije i jedan je od najvećih genija koje je svijet imao“, poručeno je na supu održanom na ukrštanju Tesline i Preradovićeve ulice.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisjetio se prijateljstva Nikole Tesle s kiparom Ivanom Meštrovićom, koji je napravio spomenik 1956. povodom 100. godina rođenja Tesle i koji deset godina stoji u centru grada.

Predstavnik Instituta Ruđer Bošković Karolj Skalo je poručio kako je Tesla utemeljio tehničku civilizaciju na zemlji i svojim otkrićima utemeljio drugu industrijsku revoluciju u kojoj je ubrzan razvoj tehnike i civilizacije. Otkriće tranzistora 1951. je pokrenulo računarsku revoluciju, rekao je Skalo.

“Veličina Tesle je u tome da traje već tri industrijskih revolucije i trajaće vječno”, ocijenio je Skalo.

 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније