Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 05. 2013. 19:24 >> 21:02

SLIJEDI PRIMJENA

Dogovorili se Dačić i Tači

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Ketrin Ešton kazala je da su se premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači dogovorili o konkretnom tekstu plana za sprovođenje sporazuma, prenijeli su beogradski mediji.

 

Eštonova je u pisanoj izjavi istakla da će "u vezi s tim oni (Dačić i Tači) biti u kontaktu sa mnom do kraja nedjelje".

Inače, sastanak Dačića, Tačija i Eštonove o sprovođenju sporazuma Beograda i Prištine završen je danas oko 19 sati.

Dačić je u izjavi srbijanskim medijima rekao da su obije strane došle do usaglašenog teksta plana za primjenu sporazuma. On je rekao da je planom primjene osigurano da neće biti praznog hoda, te da neće biti ukidane institucije sve dok ne budu stvorene neke nove.

Dačić je najavio da će biti održane konsultacije, kako bi bila donijeta odluka Vlade Srbije do kraja sedmice.

"Mogu da kažem da se došlo do teksta o kome će se izjasniti i Vlada Srbije i vlada u Prištini i taj tekst obuhvata rokove i radnje koje treba obaviti u narednim mjesecima", objasnio je Dačić, navodeći da tekst sadrži tri grupe pitanja.

Prva je, kako je objasnio, prilagođavanje pravnih okvira za čiju će primjenu biti utvrđene radne grupe, druga je formiranje Zajednice srpskih opština, koja će biti formirana poslije izbora organizovanih uz pomoć OEBS-a. On je rekao da je dogovoreno  rukovodeće tijelo koje će činiti predstavnici četiri opštine sa sjevera Kosova, koji će moći da predlože Statut i regionalnog komandanta policije. 

Treći dio, rekao je on, odnosi se na način primjene sporazuma u oblasti policije i pravosuđa koji bi trebalo da bude sproveden do kraja godine, kao i da će biti utvrđen broj pripadnika pravosuđa i policije koji će biti integrisan 

Premijer je najavio da će u narednim nedeljama biti još rundi dijaloga na visokom nivou, ali o pitanjima koja nisu obuhvaćena današnjim dogovorom.

Kosovski premijer Tači rekao je nakon sastanka da je postignut dogovor o sprovođenju sporazuma Beograda i Prištine. 

"Dogovorili smo se u principu o koracima za primjenu sporazuma u narednih šest mjeseci", rekao je Tači novinarima nakon izlaska iz zgrade Evropske sluzbe spoljnih poslova, u kojoj su danas i juče vođeni razgovori uz posredovanje Eštonove.

Tači je rekao da će detalji sprovođenja sporazuma naknadno biti usaglašeni na sastancima ekspertskih timova, kao i u vladama Srbije i Kosova. On, međutim, nije želio da odgovori na pitanje da li se mogu očekivati novi susreti na premijerskom nivou.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније