Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

27. 06. 2016. 13:44   >>  13:27 20

POGLAVLJE 23.

Hrvati i Britanci blokirali Srbiju

Članice EU nijesu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 za Srbiju, kao što je najavljeno, to su “ukočile“ Hrvatska i Velika Britanija.

Te dvije zemlje nijesu dale saglasnost da se otvaranje poglavlja 23 u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji dogodi 30. juna, kako je navedeno, Hrvatska to nije učinila “iz suštinskih razloga“, a Velika Britanija “tehničkih“, zbog situacije sa Bregzitom.

To su agenciji Beta rekli zvaničnici u Savjetu ministara EU u Briselu po završetku sastanka Radne grupe za susjedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA) koji su podvukli da je zasad jedino pouzdano da će 30. juna biti održana Međuvladina konferencija EU-Turska na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pregovorima s Ankarom, prenosi Beta.

"Određene, mada neizvjesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja", objasnili su upućeni funkcioneri u Savjetu ministara EU, rekavši da Hrvatska međutim nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zahtjevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji.

Ipak, kako je rečeno, donekle je u raspravi postignut napredak, tako da bi možda nešto više moglo da se postigne do 30. juna kad se ponovo sastaju COELA i Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja EU koji mogu donijeti odluku o tome.

Zvaničnici u Briselu su naveli da je međuvladina konferencija s Ankarom utanačena mnogo ranije i dio je sveukupnog sporazuma EU-Turska o rješavanju migrantske krize.

Ako izostane nužna jednoglasnost o otvaranju poglavlja 23. i 24. u pregovorima sa Srbijom, to bi ona bilo pomjereneo za juli ili septembar ove godine.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније