Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila R.B.

26. 06. 2016. 12:07 >> 11:49
7

PATRIJARH SPC

Poruke će čuti onaj ko sluša glas svoje crkve

Srpski patrijarh Irinej ocijenio je da će poruke Sabora pravoslavnih crkava na Kritu čuti onaj ko sluša "glas svoje crkve" i dodao da ne vjeruje da će učešće Srpske pravoslavne crkve (SPC) poremetiti odnose s ruskom crkvom.

On je, u intervju za Politiku, kazao da se crkva nikom ne nameće silom, niti politikom, već da ona predlaže, a od naroda i od svakog čovjeka zavisi da li će to da usvoji ili ne.

"Bilo je očekivanja da će svi doći. Ali u posljednjem trenutku, neke crkve iznijele su svoje razloge, koji, ipak, nijesu toliko veliki i bitni da se zbog njih nije moglo doći na sabor", kazao je Irinej i dodao da je, ako su postojali neki problemi, trebalo o njima raspraviti kako bi se izvukle pouke.

On je podsjetio da su četiri pomjesne crkve odlučile da ne dođu i ocijenio da su nedostajale na Saboru, a da je SPC bila "vrlo jedinstvena u odluci" da dođe na Sabor.

"Oni su sa zasjedanja ponovo pozvani da učestvuju, odgovorili su svojim razlozima zašto to ne žele. Ali to ne znači da će ti razlozi ostati za svagda", kazao je srpski patrijarh i dodao da se neslaganje koje postoji tiče nekih ne mnogo važnih pitanja.

Kako je naveo, SPC je razmatrala da li da ide na zasjedanje zato što na njemu ne prisustvuju sve pravoslavne pomjesne crkve, a ako je vaseljenski sabor, on pretpostavlja prisustvo svih.

"Nekoliko nedjelja prije početka zasjedanja na Kritu, mi smo sazvali Sveti arhijerejski sabor SPC u Patrijaršiji u Beogradu. Tada smo bili jedinstveni da treba ići na zasjedanje na Kritu, a ako ima nekih problema ili nečega što treba da se kaže, da se to riješi i kaže na samim sjednicama", dodao je patrijarh Irinej.

On je kazao da se na Saboru govorilo i o stanju na Kosovu, kao i o problemu u odnosu SPC s Rumunskom crkvom za šta je vaseljenski patrijarh Vartolomej predložio da te probleme dvije crkve riješe same.

Na pitanje o opasnosti javnih govora nekoliko poglavara pravoslavnih crkava o sekularizaciji Evrope, o tome da ona gubi hrišćanski lik i da se pravoslavna crkva marginalizuje, Irinej je kazao da crkva nikada nije "živjela" u nekom blagostanju i da je sekularizacija prisutna u "našem životu".

"Pokušavamo da pokažemo da je ono što predstavlja život jedne crkve nešto što je najcjelishodnije za jedan narod, da daje značaja ljudskom životu, odnosima i slobodi ljudi", kazao je Irinej i dodao da je život nezamisliv bez istine i morala koji crkva propovjeda.

Upravo završeni Sabor pravoslavnih crkava na Kritu okupio je poglavare i delegacije 10 od 14 autokefalnih crkava.

 

(Beta) 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније