Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 05. 2013. 13:35 >> 17:57
52

"GOVOR MRŽNJE"

DSS: Ranko je uvrijedio Srbiju

Izjava predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da Petar Drugi Petrović Njegoš ne može u "društvo zločinaca", predstavlja "najveću moguću uvredu na koju bi morala da reaguje država Srbija", ocijenio portparol DSS-a Petar Petković, prenijeli su beogradski mediji.

 On je rekao da Krivokapić ne smije ništa slično ni da pomisli, a ne da kaže o bilo kojoj crkvi.

„Ali smatra da smije otvoreno da vrijeđa SPC", rekao je Petković, navodeći da način na koji Krivokapić govori o SPC „najbolje svjedoči o njemu samom“, jer je to, kako je ocijenio, primitivan ispad kojim se služe militantni ateisti već vijekovima.

Petković je podsjetio da Krivokapić nije prvi koji baca kamen na crkvu, ali smatra da zabrinjava da nema ko u ime države Srbije da mu odgovori.

„Razumljivo je, imajući u vidu Krivokapićevo javno djelovanje da njega posebno razdražuju sveci SPC, a ponajviše sveti mitropolit Petar Drugi Njegoš, ali bi on morao i da se upristoji i da se ponaša saglasno normama koje važe u društvu", naveo je Petković.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS), koja je i članica vladajuće koalicije, Branko Ružić ocijenio je da Krivokapićeva izjava ima odlike govora mržnje.

Izjava predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića nakon inicijative da se Petar Drugi Petrović Njegoš proglasi za sve„ne može u društvo zločinacaPredsjednik Skupštine Crne Gore je juče rekao da Njegoš ne može u "društvo zločinaca". "Oni čiji su heroji i sveci bili zločinci poslije Drugog svjetskog rata i poslije ovog rata, moraju da pokušaju da se sakriju iza crnogorske čistote", rekao je Krivokapić na Lovćenu, gdje je položio vijenac na grob Njegoša.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić je kazao da je Krivokapićeva izjava neprimjeren rječnik visokog zvaničnika Crne Gore koji se može okarakterisati kao govor mržnje.

 

 "Radi se o klasičnoj političkoj manipulaciji i insistiranju na 'kvazi crnogorstvu' i borbi sa imaginarnim protivnikom", naveo je Ružić.

Reagovao je tim povodom i zamjenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić, koji je rekao da je, kao što je protiv miješanja crkve u rad vlade i parlamenta, isto tako i protiv toga da se država miješa u poslove crkve.

Stoga, kako je rekao, ne podržava izjavu Krivokapića.

"Mora da postoji jasno razgraničenje između duhovne i svjetovne strane jedne države, ali one moraju da imaju isti cilj, odnosno boljitak te države", naveo je Babić.

On je dodao da ga svaki takav govor podsjeća na govor mržnje, ali je naveo i da je reakcija Krivokapića možda izvučena iz konteksta.

"Ne bih da dolivam ulje na vatru na kojima se već godinama pale dva badnjaka na Cetinju, i ne bih da se miješam u poslove jedne nezavisne, prijateljske, susjedne, bratske države kao što je Crna Gora", kazao je Babić. 

 

Пратите нас на

Коментари52

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније