Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: O.Z. [ Mina Business ]

21. 06. 2016. 23:33   >>  23:16

JUGOISTOČNA EVROPA

Nezaposlenost i korupcija najurgentnija pitanja

Ekonomije Jugoistočne Evrope (JIE) počele su da se oporavljaju, ali nezaposlenost, ekonomska situacija i korupcija ostaju najurgentnija pitanja, pokazao je Balkanski barometar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) za ovu godinu.

Generalni sekretar RCC-a, Goran Svilanović, kazao je danas, na predstavljaju tog istraživanja, da se šalje jasna poruka da ima još mnogo posla kako bi se riješila brojna važna pitanja, iako Balkanski barometar za ovu godinu pokazuje prve znake ekonomskog oporavka regiona, barem kada se radi o viđenju građana i privrednika.

„Uvid koji je za mene najistaknutiji u ovogodišnjim nalazima tiče se velikog broja ispitanika koji su spremni da odu u potrazi za boljom budućnosti. Skoro svaka druga osoba obuhvaćena istraživanjem razmišlja o napuštanju društva i traženju posla u inostranstvu“, rekao je Svilanović.

Iz RCC-a je saopšteno da je istraživanje pokazalo da su stopa nezaposlenosti i stanje privrede glavni razlozi za brigu šire javnosti u JIE.

„Korupcija je pitanje koje je dobilo na značaju, pa je na regionalnom nivou 27 odsto ispitanika obuhvaćenih istraživanjem reklo da je korupcija jedan od glavnih problema, što predstavlja veliku promjenu u odnosu na 15 odsto onih koji su bili istog mišljenja u prethodnom istraživanju“, dodali su iz RCC-a.

Balkanski barometr je godišnje istraživanje stavova, iskustava i mišljenja u ekonomijama obuhvaćim strategijom RCC-a pod nazivom JIE 2020, koja se odnosi na radna mjesta i prosperitet u evropskoj perspektivi.

Stručni konsultant za Balkanaki barometar i istraživač na Institutu za međunarodne ekonomske studije iz Beča, Vladimir Gligorov je, predstavljajući ključne nalaze istraživanja za ovu godinu, rekao da su očekivanja skoro svugdje u regionu bolja, ali da postoji sve veće nezadovoljstvo politikom i politikama.

Gligorov je naveo da se integracija u Evropsku uniju (EU) i dalje posmatra sa pesimizmom, iako se regionalna integracija u velikoj mjeri podržava.

„Balkanski barometar je moćan alat u kojem se rezimiraju viđenja šire javnosti i poslovne zajednice o različitim pitanjima kojima se bavi strategija JIE 2020. Njime se pruža niz korisnih statističkih podataka, čime se omogućava direktno poređenje sa istraživanjem iz prethodne godine. Daje se i uvid koji može pomoći pri analiziranju glavnih makroekonomskih trendova u regionu s ciljem da se utvrde glavna pitanja i oblikuju buduće politike“, navodi se u saopštenju RCC-a.

Balkanski barometar, koji je prvi put objavljen prošle godine, ispituje sedam hiljada građana i 1,4 hiljade preduzeća iz Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije i Makedonije, o čitavom nizu različitih pitanja koja se bave političkim, socioekonomskim i poslovnim razvojem.

Istraživanje se odnosi i na razvoj investicione klime, infrastrukture i vladavine prava.

Iz RCC-a su dodali da je ovogodišnje istraživanje obuhvatilo i odabrane podatke o Moldaviji i Sloveniji i na taj način dalo širi pregled regiona JIE.

Balkanski barometar za ovu godinu objavljen je u dva dijela. Prvi dio, koji se odnosi na istraživanje javnog mnjenja, bavi se stavovima građana, dok se u dijelu, pod nazivom Istraživanje privrednika, rezimiraju mišljenja preduzeća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније