Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I.P. ]

15. 06. 2016. 14:14 >> 14:01

PRIHVATILI UČEŠĆE

SPC ipak na Velikom saboru

Delegacija Srpske pravoslavne crkve (SPC) učestvovaće na Vaseljenskom saboru na Kritu, koji počinje ove nedjelje, ali uz garancije da će skup prihvatiti prethodne dogovore sa Carigradskom patrijaršijom i da će u dnevni red uvrstiti pitanje pomjesnih crkava u dijaspori.


Kako je saopšteno agenciji Beta, odluku je donio Sinod SPC u proširenom sastavu, u čijem je radu učestvovao dio vladika iz Srbije. Oni su odlučili da delegacija SPC ima pravo da napusti skup, ukoliko se ne složi sa dnevnim redom. 

Pitanje pomjesnih crkava je jedna od tema oko koje se ne slažu najveće pravoslavne crkve, jer Vaseljenska patrijaršija insistira da je za njih nadležna ona, a ne crkve iz zemalja ih kojih potiče dijaspora.

Izvor Bete je rekao da je zbog odustajanja ruske, bugarske, gruzijske i još nekih crkava, Sabor izgubio prefiks "Vaseljenski", te će to biti samo "pomjesni sastanak dijela pravoslavnih crkava".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније