Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 05. 2013. 21:10   >>  21:11 5

ZAŠTITA PRAVA

Donijeta Deklaracija o Vojvodini

Skupština Vojvodine usvojila je Prijedlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine. Za prijedlog je glasalo 75 poslanika vladajuće koalicije koju čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, a protiv je bio 21 poslanik opozicije.

Pokrajinski poslanici opozicionih Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, koji su glasali protiv deklaracije, predali su na pisarnici Skupštine Vojvodine peticiju sa zahtjevom da se raspišu vanredni pokrajinski izbori.

Predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić rekao je ranije danas da Vojvodina "neće ćutati" i da će nastaviti da insistira na poštovanju svojih ustavnih i zakonskih prava.

"Čim podignemo glas i zatražimo da se poštuju naša ustavna i zakonska prava, odmah se digne takva galama s ciljem da se ućutkamo... Ali, oni koji misle da će Vojvodina da ćuti, jako griješe", rekao je Pajtić na sjednici Skupštine Vojvodine tokom rasprave o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine.

Deklaracija je usvojena pošto je pokrajinska vlada prihvatila pet amandmana Saveza vojvođanskih Mađara na prijedlog tog dokumenta kao i amandman Lige socijaldemokrata Vojvodine kojim je promijenjen drugi stav iz prijedloga tako da glasi “autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30-31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji”.

U deklaraciji se, između ostalog, konstatuje “pojava višestruke povrede ustavnih principa i zakonskih regulative u odnosu na prava i nadležnosti organa i institucija u AP Vojvodini”.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније