Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 05. 2013. 19:24 >> 19:24
1

VD UREDNIKA INFORMATIVE

Još jedna smjena u nizu u HRT-u

Generalni direktor Hrvatske radio televizije Goran Radman danas je smijenio vršioca dužnosti urednika Informativnog programa Hrvatske televizije Domagoja Novokmeta zbog, kako je saopšteno, „niza uređivačkih propusta i loše organizacije".

Kako se navodi u saopštenju HRT, smjenu je zatražio direktor programa Goran Rotim, a na Novokmetovo mesto je imenovan je Nikola Kristić.

Iako se u obrazloženju ne precizira kakve je „uređivačke propuste“ imao Novokmet, mediji - pozivajući se na izvore u HRT - izvještavaju da je HTV juče pet minuta prije zatvaranja birališta pustio rezultate izlaznih anketa čime je prekršio izbornu tišinu.

Konkurentska Nova TV već je zbog tog poteza najavila mogućnost da tuži HRT.

Inače, smjena Novokmeta je posjlednji u nizu skandala koji potresaju HRT.

Prošlog petka, naime, nakon višenedjeljnog prozivanja javnosti i medija zbog falsifikovane biografije u procesu kandidovanja, glavni urednik prvog programa Hrvatske televizije Željko Rogošić podnio je neopozivu ostavku, a nevladine organizacije zatražile su ostavku i od njegovog kuma, generalnog direktora HRT Gorana Radmana.

Direktor programa Goran Rotim na Rogošićevo mjesto predložio je Gordanu Mrđen koja je, kao i Rogošić, bila jedna od pet kandidata za to mjesto, ali je imala veću podršku zaposlenih od njega.

Rogošić je u ostavci naglasio da se povlači nakon mišljenja Etičke komisije koja je zaključila da je prekršio etički kodeks i nanio štetu ugledu HRT-a nakon istrage u kojoj je ustanovila da je falsifikovao značajan dio biografije, prije svega podatka da je bio urednik pojedinih medija iako je bio samo saradnik ili da je početkom rata snimao reportažu iz hrvatskog sela Kijevo kod Knina koje je bilo pod opsadom srpskih snaga.

Rogošić je, međutim, naveo da takva biografija nije razlog njegove ostavke, već da se povlači, jer je izložen progonu i medijskoj hajci unutar i van HRT-a, što mu, kako je naveo, onemogućava normalan rad.

A što se Radmana tiče, nevladine organizacije u zahtjevu za Radmanovom ostavkom ističu da je vođstvo HRT-a s njim na čelu iznevjerilo ukazano poverenje, s obzirom na to da nije bio spreman da prizna svoje greške i propuste.

Kao razlozi Radmanove ostavke navedeni su ignorisanje sukoba interesa, neprimjereni stil upravljanja organima i procedurama na HRT i profesionalno neosnovane kadrovske odluke.

Osim što je odbio da preda svoju imovinsku kartu, tvrdeći da on nije zvaničnik, pa se to na njega ne odnosi, Radmana je Komisija za sprječavanje sukoba interesa kaznila sa 2.000 eura kazne zbog članstva u nadzornom odboru Hipo Alpe Adria banke, s kojom HRT ima poseban poslovni odnos još od vremena bivšeg šefa HRT-a Vanje Sutlića i bivšeg premijera Ive Sanadera.

 

(Blic online)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније