Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 05. 2013. 12:06 >> 12:06

SPROVOĐENJE SPORAZUMA

Državni vrh Srbije sa Vesterveleom

Srbija je posvećena rešavanju problema Kosova i daljem napretku na putu ka EU, ali neće obmanjivati evropske partnere obećavajući nešto što ne može da ispuni, rekao predsjednik Nikolić u razgovoru sa Gvidom Vesterveleom. Premijer Dačić kaže da će Srbija ispuniti svoj dio obaveza, a da od Njemačke očekuje pozitivnu ocjenu o početku pregovora sa EU.

 

 

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je da je Srbija posvećena rešavanju problema Kosova, kao i postizanju plana implementacije sporazuma od 19. aprila, ali da neće prihvatiti implementaciju nečega čega nema u postignutom sporazumu, niti će ikada, ni otvoreno ni prikriveno, prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije. 

U razgovoru sa ministarom spoljnih poslova Nemačke Gvidom Vesterveleom, Nikolić je rekao da je za Srbiju veoma važno da što prije dobije datum otpočinjanja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i da zato Srbija neće obmanjivati svoje evropske partnere obećavajući im ono što ne može da učini.

Vestervele se složio sa Nikolićem u vezi potrebe da dogovore o implementaciji vode predsjednici vlada.

On je dodao da Nemačka vodi otvorenu politiku prema Srbiji i njenom članstvu u Evropskoj uniji, kao i da je vidi kao evropsku državu.

Dačić: Srbija će ispuniti svoje dio obaveza

 

 

 

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će Srbija ispuniti svoj dio obaveza koje je preuzela potpisivanjem briselskog sporazuma, a da od Njemačke očekuje pozitivnu odluku o početku pregovora o članstvu u EU.

Dačić je na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom njemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom, istakao da Srbija više nema vremena za čekanje i da svako odlaganje odluke o datumu za početak pregovora sa EU može da ima "katastrofalne posljedice" po njenu budućnost.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele najavio je da će dati pozitivno mišljenje Bundestagu i Vladi Njemačke po pitanju davanja datuma za pregovore Srbije ukoliko bude opipljivih rezultata u primjeni briselskog sporazuma.

"Ovo je istorijski trenutak i treba donijeti hrabre i dalekosežne odluke", rekao je Vestervele na pres konferenciji, posle razgovora sa premijerom Ivicom Dačićem.

Vestervele je posjetu Beogradu započeo susretom sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem juče popodne.

Obraćajući se novinarima, neposredno po dolasku njemačkog zvaničnika na aerodrom, Vučić je rekao da će Srbija poštovati briselski sporazum, da je uvjeren da će dobiti datum za pregovore u junu, i da potom očekuje konkretnu ekonomsku podršku Njemačke, a ne pohvale.

Vestervele je poručio da dogovor o primjeni briselskog sporazuma i početak njegove primjene, korak po korak, predstavlja najvažniji preduslov za dalji napredak Srbije na putu ka EU.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније