Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 05. 2013. 15:20 >> 15:20

PORUKA POLITIČARIMA

BiH Intelektualci: Zaustavite destrukciju države ili odlazite!

"Zaustavite destrukciju države i društva ili odlazite!", poručeno je bosanskohercegovačkim političarima sa današnje redovne sesije Nezavisnih intelektualaca "Krug 99" u Sarajevu, prenosi Klix.ba izvještaj agencije Anadolija.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je rekao da njihovo opredjeljenje za ovu temu proizlazi iz osjećanja intelektualne odgovornosti za stanje u društvu i državi i onoga što se u ovom trenutku dešava na javnoj, političkoj, kulturnoj ali i ukupnoj sceni u BiH.

"Naime, poznato je da se u teškim, kritičnim situacijama, kao što je današnja naša, masovna pažnja javnosti usmjerava uglavnom u dva pravca. Jedan je usmjeren prema onome što jesu razni moralni autoriteti, kao što su intelektualci ili pak vjerski lideri. S druge strane, masovna pažnja javnosti, u kritičnim situacijama, se, takođe, može usmjeriti i usmjerava, kao što je to bilo i kod dolaska nacista na vlast, prema faktorima moći, sile, nasilja, onoga što bi se nazvalo vojska, policija i tome slično", pojasnio je Kulenović.

 

 

Uvodničar Hidajet Repovac rekao je da bh. intelektualci zahtijevaju radikalniju promjenu političkog sistema u BiH.

"Kao što i sami vidite, BiH se 20 godina nakon rata nalazi, vjerovatno, u najdubljoj krizi i prolazi najteže trenutke u svim domenama života, od ekonomije i politike do kulture, umjetnosti, nauke, obrazovanja. Upravo iz tih razloga, mislili smo da još jednom postavimo to pitanje, upravo zbog toga što i mediji, ali i javnost tvrde da intelektualci šute", pojasnio je Repovac.

On je dodao da je šutnja ponekad zlatna, ali da Krug 99 nikada nije šutio o svim bitnim pitanjima razvoja bh. društva.

"Izgleda da je aktualna politika potpuno zakočila evropski put. Da li svjesno ili nesvjesno ali to je činjenica", rekao je Repovac.

Predsjednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Senadin Lavić je, kao drugi uvodničar, rekao da bi oni danas trebali govoriti o jednom vrlo teškom stanju bh. društva koje mogu nazvati „stanjem haosa“.

"Taj haos, po mom mišljenju, jeste kontrolisani haos i on se odnosi najmanje na tri nivoa destruiranja strukture bh. društva. Prvi nivo destruiranja jeste destruiranje institucija, kakve su institucije kulture, znanosti, institucije sudstva i pravosuđa, ekonomsko-finansijske institucije itd. Drugi nivo destruiranja bh. društva odnosi se na kriminalizaciju i stigmatiziranje odgovornih ličnosti koje se ne uklapaju u određene političke opcije. Prije svega mislim na potiskivanje onih probosanskih snaga, Bošnjaka, Srba i Hrvata koje se bore za multietničku državu BiH. Treći nivo destruiranja jeste destruiranje vrijednih i lažnih ideja", pojasnio je Lavić današnju temu Kruga 99, prenio je Klix.ba.

On je dodao da se nada da će njihov današnji glas doprinijeti tome da se ''dignemo protiv besmisla u koji nas je neko gurnuo Dejtonskim procesom, u kojem nam je neko priredio vrlo opasnu budućnost'', te da se iz BiH čuje jedna nova želja, jedna nova potreba za evropskim, građanskim, demokratskim društvom koje će prevazići Dejtonska ograničenja, koja su, po njegovom uvjerenju, stvar prošlosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније