Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS ]

07. 05. 2016. 14:22 >> 14:05
16

OBNOVLJENA DŽAMIJA

Otvaranje Ferhadije poruka mira

Više od 10.000 ljudi okupilo se u Banjaluci na svečanoj ceremoniji otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije, poznatije kao Ferhadija, koja je srušena tokom rata 1993, prenose lokalni mediji.

Svečanosti su prisustvovali brojni lokalni zvaničnici, kao i zvaničnici i diplomate regiona i Evrope, te premijer Turske u ostavci Ahmet Davutoglu sa suprugom.

Otvaranju džamije prisustvovali su, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i drugi.

Program svečanog otvaranja je započet učenjem Kurana hafiza iz Turske, a nastavljen obraćanjem gostiju.

Dobrodošlicu zvanicama uputio je muftija banjalučki Osman Kozlić, koji je istakao da je otvaranje obnovljene Ferhadije veliki dan za Banjaluku, za suživot, toleranciju i mir.

"Ferhadija ponovo otvara svoja vrata i kapije. Ona ne optužuje nikoga za zlo koje joj je nanijeto, ali nas opominje svojim ponovnim rađanjem i otvaranjem - da pamtimo kako nam se slično zlo više ne bi ponovilo", poručio je muftija Kozlić, prenosi RSE.

Turski premijer Ahmet Davutoglu ocijenio je da je Ferhadija poruka mira svim narodima u Bosni i Hercegovini (BiH) i svim građanima u svijetu.

Rekao je da je BiH sa svim svojim narodima i svim konfesijama "jedno biće i jedno srce, a da bi njena podijela značila dijeljenje jednog srca".

"Ne može se odvojiti Banjaluka od Sarajeva niti Sarajevo od Mostara, nikada", ocijenio je Davutoglu, dodavši da se zlo koje se desilo u BiH, nikada više ne ponovi.

Turski premijer je rekao i da je Ferhadija zajednička istorijska i kulturna baština Turske i Bosne i Hercegovine, kao i mnoge druge džamije i objekti u BiH.

Davutoglu je rekao da se otvaranjem Ferhadije šalje dobra poruka iz Banjaluke u svijet, da postoji savjest o onome što je učinjeno, kada je džamija srušena, kao i savjest koja je dovela do njene ponovne izgradnje.

"Imate 78 miliona prijatelja u Turskoj, koji su s vama u svakoj situaciji da vas podrže. Kad nekome ovdje poteče krv iz nosa, kod nas krene krv iz žile kucavice. Danas smo ovdje zbog ljepote, bratsva, svih naroda, zbog BiH", rekao je turski premijer u ostavci.

Bakir Izetbegović poručio je u svom obraćanju da je poruka koja se danas šalje iz obnovljene džamije u Banjaluci istorijskog karaktera i da je obaveza svih da grade budućnost i uče jedni od drugih.

On je naglasio je da je uvjeren da će Srbi otvaranje Ferhadije doživjeti kao ponovno obnovljeni život u ovom gradu.

"Oni koji su rušili Ferhadiju pokušali su opovrgnuti multietičnost ovih prostora ali nijesu uspjeli u tome i to je i danas vidljivo jer se Ferhadija otvara zajednički", poručio je Izetbegović.

Mladen Ivanić je istakao da je značajno da se narodi u BiH vrate normalnom stilu komunikacije i života.

"Da budemo svjesni svojih različitosti ali da to ne sprječava da svako čuva svoj identitet i da živimo u normalnim okolnostima. Mislim da je ovo događaj koji bi trebalo da stvori još normalniju atmosferu unutar BiH", naveo je Ivanić.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније