Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 05. 2016. 22:27   >>  22:11 3

ŠPIGL PIŠE

"Nacionalistički ton u Hrvatskoj sve glasniji"

Njemački list Špigl u internet izdanju objavio je tekst o 100 dana hrvatske vlade, u kom se ocjenjuje da je "nacionalistički ton u Hrvatskoj sve glasniji".

Špigel piše da ministar kulture Zlatko Hasanbegović "trivijalizuje fašističke zločine", prenio je Jutarnji list.

"Već 100 dana Hrvatska ima novu vladu. Medije drži na uzdama, a nacionalistički ton je sve glasniji", navodi se u tekstu Špigla koji je objavljen na naslovnoj strani.

Za Hasanbegovića se kaže da "trivijalizuje fašističke zločine i da je oduzeo finansijska sredstva politički nepopularnim kulturnim i medijskim projektima".

List podsjeća da je komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muiznijeks prošlog mjeseca prilikom posjete Hrvatskoj izjavio: "Socijalna kohezija i pluralizam su pod prijetnjom u Hrvatskoj".

Špigl to smatra teškim riječima nakon prvih 100 dana vladajuće Domoljubne koalicije.

U analizi se dalje navodi da vladu vodi bivši farmaceutski preduzetnik Tihomir Orešković, dok u stvarnosti konce vuče Tomislav Karamarko, šef HDZ i prvi potpredsjednik Vlade.

Kao osnovne ciljeve nova je Vlada navela smanjenje duga, povećanje konkurentnosti u privredi, poboljšanje efikasnosti uprave i smanjenje nezaposlenosti, a umjesto obećanih reformi zasad smo doživjeli samo borbu u sektoru kulture i ograničenje slobode medija, piše Špigl.

Jutarnji list navodi da je Špigl podsjetio i na slučaj bivšeg ministra Mije Crnoje i na sporne članke ministra Hasanbegovića, kao i da su kritički prokomentarisane smjena na Hrvatskoj televiziji i izbacivanje satirične emisije "News Bar" iz programa.

Špigl zaključuje da Hrvatska još nije Poljska ili Mađarska, ali da se o "nacionalističko-konzervativnoj revoluciji" već može govoriti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније