Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

02. 05. 2016. 13:46 >> 13:30
17

UDRUŽENJA POZVALA

BiH da kazni odgovorne za "Dobrovoljačku"

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije pozvala je danas nadležne organe BiH da kazne organizatore i izvršioce napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, u kome su stradala 42 vojnika, a njih 73 je ranjeno.

Koalicija je u saopštenju povodom 24. godišnjice tog napada, ocijenila da nepriznavanje, "pa čak i slavljenje ovakvih i sličnih zločina", neće doprinijeti suočavanju sa prošlošću i miru u Bosni i Hercegovini.

"Najoštrije osuđujemo mučki napad i hladnokrvni masakr nad nedužnim vojnicima JNA koji su se mirno povlačili iz Sarajeva. U ime porodica žrtava najenergičnije zahtjevamo od nadležnih organa BiH da se napokon kazne počinioci ovih zločina kao i odgovorni za navedene zločine", piše u saopštenju.

Kolona vojnika JNA napadnuta je 3. maja 1992. u centru Sarajeva i pored dogovora Komande JNA, predsjednika tadašnje BiH Alije Izetbegovića, Teritorijalne odbrane BiH i predstavnika međunarodne zajednice o njihovom mirnom izvlačenju iz grada.

Napad u Dobrovoljačkoj ulici u kome su stradala 43 pripadnika JNA, a njih 73 je ranjeno, izvršili su pripadnici TO BiH.

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu odbacio je 2003. slučaj "Dobrovoljačka", jer je ocijenio da je vojna kolona JNA bila legitiman vojni cilj.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније