Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 05. 2013. 08:19   >>  21:20 59

NESREĆA i MIT

Amfilohije: Na Srebrenici spremaju pokolje

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sinoć je intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske ocijenio neprihvatljivim način na koji se tretira Srebrenica, te odnos aktuelnog vođstva države Srbije prema mjestu gdje je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, prenosi agencija Anadolija.

On smatra neprihvatljivim to što se od Srebrenice ''stvara simbol veći i od Dahaua i Aušvica''!

Iako je Srebrenicu nazvao ''nesrećom'', tvrdi da se aktuelnim tretiranjem Srebrenice "pripremaju novi pokolji", podsjećajući na događaje iz Drugog svjetskog rata, zločine Handžar divizije i ustaških jedinca nad Srbima.

''Pitanje te Srebrenice jeste jedna velika rana. Ako kaže Tomislav Nikolić, da već kleči pred Srebrenicom, a šta ćemo sa Bratuncem, sa nekoliko hiljada pobijedih prije toga. Šta ćemo sa onim što se dešavalo na tim istim prostorima, nije to davno od 1941. do 1945. godine. Koliko je tamo pobijeno i uništeno porodica od raznih Handžar divizija i raznih NDH jedinica. Sad ti najedanput preuzimaš ono što su oni stvorili mit o Srebrenici. Pa je Srebrenica sada postala nešto veće i od Dahaua i od Aušvica. Tako forsirajući tu nesreću, koja jeste nesreća u Srebrenici, ustvari se priprema za budućnost nove pokolje i nove mržnje'', rekao je Amfilohije, prenosi agencije Anadolija.

Zločine nad Bošnjacima i Hrvatima nazvao je nesrećom i "uzajamnom posljedicom tog zla i nesreće Drugog svjetskog rata''.

"Što kažu, krv na krv je ljudska rana naopaka", rekao je Amfilohije.

Kritikovao je istupe predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi s nedavnim izvinjenjem za Srebrenicu i druge zločine u ime Srbije i srpskog naroda.

"Evropska unija - pa i ona se sirota raspada. Daj Bože da se održi. Ali, sada svoje sopstveno biće razgrađivati da bi se ušao u jednu fatamorganu EU, bojim se da tu nema nikakve realpolitike. To nije realpolitika", istakao je on.

Amfilohije je kazao da Nikolić treba da sarađuje sa svima, pa i Zagrebom.

''Samo čuvajući obraz svog naroda. Čuvajući Ustav, ono što je potvrđeno u Ujedinjenim nacijama. To je prvi put u istoriji da jedna država koja je cjelovita ušla u UN, sada se odriče svoje žile kucavice. To ja ne mogu da smjestim u svoju glavu. Bez obzira na svu realpolitiku, potrebe Evrope. Ne mogu da smjestim u svoju glavu'', izjavio je vladika Amfilohije.

Također, govoreći o skandalima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i o Kačavendi ostalim vladikama čije ponašanje i djelovanje se smatra spornim, istakao je da oni ''trebaju sami da preuzmu odgovornost''. Podsjećajući na neke primjere iz istorije Crkve, rekao je da bi on suočen sa takvim optužbama sam otišao, a ''Bog vidi i zna''.

Amfilohije je za RTRS govorio o molebanu za upokojenje vlasti u Srbiji, o tome da li crkva treba da učestvuje u političkim odlukama, odnosu prema Srbima i srpskom nacionalnom pitanju.

Пратите нас на

Коментари59

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније