Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

13. 04. 2016. 09:25 >> 09:08
10

DEVETI PO REDU

Jeremić kandidat za generalnog sekretara

Bivši šef diplomatije i predsjedavajući Generalnoj skupštini UN, Vuk Jeremić, deveti je kandidat u trci za nasljednika Ban Ki Muna i peti iz bivše Jugoslavije.


Prvi čovjek svjetske organizacije trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja, jedine koja do sada nije imala svog predstavnika na toj funkciji. 

Vjeruje se da bi prednost pri izboru mogla imati žena, jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci.

Iskustvo u UN dodatni je plus za svakog kandidata, ali je uslov svih uslova da predloženi kandidat bude prihvatljiv za svih pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN sa pravom veta.

Iako prijavljvanje kandidata još nije završeno, u sjedištu UN danas je počelo predstavljanje kandidata, koji će u "neformalnom dijalogu" odgovarati na pitanja predstavnika zemalja članica, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu.

U naredna tri dana programe će predstaviti osam kandidata, među kojima su četiri iz bivše Jugoslavije i četiri žene.

Kandidature su prije Jeremića podnijeli doskorašnji šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, bivši predsjednik Slovenije i dugogodišnji funkcioner u UN Danilo Tirk i bivši makedonski ministar i predsjedavajući Generalnoj skupštini UN Srđan Kerim.

Kandidati su i bivša bugarska ministarka spoljnih poslova i direktorka Uneska, Irina Bokova, i šefica diplomatije Moldavije Natalija German, a prijavilo se i dvoje kandidata van istočnoeveropske grupe, bivši premijer Portugala i visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Gutereš i bivša novozelandska premijerka i šefica Programa UN za razvoj Helen Klark.

Generalnog sekretara UN bira Generalna skupština UN, na preporuku Savjeta bezbjednosti UN, što podrazumijeva saglasnost svih pet stalnih članica sa pravom veta. U slučaju da Savjet bezbjednosti UN ne može da se saglasi oko jednog kandidata, odluka ostaje na Generalnoj skupštini UN.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније