Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 02. 2013. 16:44   >>  16:43

EU-REGION

Ešton i File poslali pismo upozorenja liderima BiH

Mediji u Bosni i Hercegovini danas prenose akcente iz pisma koje su visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File poslali na adresu BiH zvaničnika u kojem su izrazili zabrinutost zbog zaostajanja BiH u procesu evropskih integracija.

Sprovođenje presude u slučaju "Sejdić i Finci" o kandidovanju pripadnika manjina za Predsjedništvo BiH i Dom naroda kao i uspostavljanje koordinacionog mehanizma za pitanja vezana za EU, ključni su prioriteti iz evropskog programa koji nijesu riješeni uprkos ponovljenim obećanjima vas, političkih lidera BiH, piše u pismu Eštonove i Filea.

Sajt Klix.ba navodi da je pismo upućeno liderima šest najvećih političkih stranaka, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi i entitetskim premijerima Aleksandru Džombiću i Nerminu Nikšiću.

 

Evropski zvaničnici očekuju politički sporazum o sprovođenju presude "Sejdić i Finci" do kraja marta, u skladu sa zaključcima drugog sastanka Dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja.

"Pozivamo vas da postignuti politički sporazum predstavite na sljedećem sastanku dijaloga na visokom nivou, u aprilu. To bi moglo prokrčiti put za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a nakon što to bude sprovedeno, kredibilnoj primjeni za članstvo u EU kasnije tokom ove godine", poručili su Eštonova i File.

Iako je EU snažno posvećena podršci BiH i njenim građanima u ispunjenju njihovih nada i ambicija za ulazak u EU evropski zvaničnici upozoravaju:

"Napredak ka EU sada zavisi od vaše sposobnosti da radite zajedno, postignete kompromis za zajedničko dobro i obnovite poverenje građana BiH u vašu sposobnost da konkretnim delima učinite napredak u evropskim integracijama", stoji se u pismu Eštonove i Filea.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније