Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 05. 2013. 09:00 >> 09:48
2

PODJELE U SPC

Amfilohije predvodi odmetnute vladike

Mitropolit Amfilohije se ogriješio o crkvene kanone, ali i „načinio do sada nezapamćen presedan u molitvenom kontekstu ne samo mijenjanjem riječi, već zloupotrijebivši dio u molitvi za stradale na Kosovu jer je na njihovo mjesto stavio politiku i kletvu”, kažu za „Blic” u Patrijaršiji.

I pored toga, među strožim mjerama koje bi patrijarh Irinej mogao da izrekne mitropolitu i penzionisanom vladiki Artemiju zbog nastupa na mitingu o Kosovu, jedino je zabrana pojavljivanja u Beogradu.

Nastup dvojice vladika veterana Amfilohija i Atanasija Jevtića ukazao je na sve dublju polarizaciju u SPC, piše "Blic".

Najjednostavnije rečeno - na politikante, s jedne, i vladike koji su pastirski nastrojene, s druge strane, koji smatraju da je Crkva institucija koja treba da pomogne narodu, a ne da povlači političke odluke.

Dio vladika koji je sklon politici svoj javni život započeli su upravo devedesetih. Osim mitropolita Amfilohija, zbog čijeg je političkog angažmana i dozvole da DSS koristi mitropoliju kao sredstvo u borbi protiv odvajanja Crne Gore doveo Crkvu na tom prostoru do borbe za opstanak, u ovoj grupi su mahom vladike sa prostora BIH, ali i inostranstva.

Vladika banjalučki Jefrem, poznat kao rječiti branitelj djela Radovana Karadžića, njegovu sliku je svojevremeno držao na zidu.

Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije osim sklonosti ka bludnim radnjama ne zaostaje u kvazipatriotskom zanosu kada god mu se ukaže prilika.

Vladika Konstantin, kome je zbog pronevjera novca uzet dio Eparhije srednjoevropske, i njegov brat vladika kanadski Georgije koji se slika sa šajkačama ali i u društvu žena, takođe pripadaju grupi „patriota”.

Mileševski Filaret i banatski Nikanor episkopi su koji i novcem vijernika koji je namijenjen obnovi crkve i životu eparhije pomažu ekstremne desničare.

Sve ove vladike su protivnici „ulaska Zapada u duše Srba”, ali i Srbije u EU. Međutim, s druge strane, oni se ne libe da vide svijet, a neki od njih i uživaju blagodeti demokratskih društava.

S druge strane je manje glasna, ali brojnija grupa vladika u Saboru SPC. Ove vladike nijesu sklone licemjerju, ne ponašaju se kao feudi u svojim eparhijama.

Smatraju da Crkva mora da redefiniše svoj stav i bude uključena u društvo, ali ne i da se bavi dnevnom politikom. Ove vladike okrenute su duhovnom životu eparhija koje su im date na upravljanje i smatraju da Crkva ne smije biti smetnja napretku Srbije, niti ulasku u EU.

„Blic” je juče razgovarao sa nekoliko vladika, od kojih većina upravlja eparhijama na prostoru Srbije. Oni ocjenjuju da je na mitingu ponižena Crkva i zloupotrijebljena duhovnost.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније