Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 05. 2013. 22:34 >> 22:34

TAJNA SEFA

Predsjednikovi ljudi kriju Titovo blago?

Šta je državna komisija, sa savjetnikom predsjednika Srbije Oliverom Antićem na čelu, našla u sefovima Josipa Broza Tita, mjesec dana nakon otvaranja i dalje je tajna. Komisija je trebalo da dostavi izvještaj Prvom osnovnom sudu, ali to još nije urađeno.

Zašto državna komisija u kojoj su, pored Antića, general Milorad Simić i zamjenik generalnog sekretara predsjednika Srbije Nenad Jevremović krije šta je nakon više od tri decenije našla u sefovima u kojima je predsjedništvo SFRJ pohranilo Titove stvari nakon njegove smrti, niko ne zna.

Iako se otvaranje sefa dogodilo na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika, predstavnici suda, kao ni advokati Brozovih nasljednika nisu prisustvovali otvaranju tajanstvenog sefa iako su to tražili.

Portparolka Prvog osnovnog suda Gordana Vuković kaže za „Blic“ da otvaranje depoa nije bilo u njihovoj nadležnosti, već isključivo u nadležnosti tročlane državne komisije, i da još nije stigao izvještaj od njih.

- Kao što sam i ranije rekla, Prvi osnovni sud je tražio dozvolu od NBS i predsjednika da se taj sef otvori kako bi bila raspravljena Titova zaostavština. Nakon toga smo dobili odgovor da je formirana državna komisija koja će se time baviti i da nema potrebe da predstavnici suda prisustvuju otvaranju, već će nam poslati izvještaj. Međutim, još nema ništa od toga, objašnjava Vukovićeva.

Prema informacijama koje se pojavljuju u medijima, tu bi moglo da se nađe „11 vreća“ s posljednjih šest Titovih plata, nakitom i zlatom, kao i njegovim autorskim honorarima.

U sefu bi trebalo da se nalazi i vrijedno posuđe, odlikovanja i nemala količina deviza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније