Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

12. 05. 2013. 13:34 >> 14:35
1

JASENOVAC

Josipović: Ne zaboravimo holokaust i ustaštvo

Kod spomen obilježja Kameni cvijet u Jasenovcu održana je komemoracija u znak sjećanja na proboj posljednjih zatvorenika logora 22. aprila 1945. Jasenovac je bio ustaški logor u kome je, prema raspoloživim podacima, ubijeno više od 80.000 ljudi.

Komemorativnu svečanost kod spomenika Cvijet otvorila je predsjednica Savjeta Spomen-područja Jasenovac Katica Sedmak. 

Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, čiji će končan broj ostati nepoznanica jer su mnogi ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani.

Do sada je utvrđeno da je ubijeno 83.301 osoba na deset lokaliteta tog logorskog kompleksa, od čega više od 20.000 žena i 20.100 dijece od 14 godina, kazala je Sedmak, javlja HRT.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović odlikovao je preživjele logoraše i pozvao na ljubav i zajedništvo.

„Sjećanje na žrtve je čin pravednosti. Jednako tako, ne možemo biti uspješno i pravedno društvo, ako ne prihvatimo istorijsku poruku da mržnja nikada ne smije biti izgovor za novu mržnju, da zločin ne smije biti povod i ne smije biti izgovor za drugi zločin“, rekao je Josipović.

Josipović poručio da više nikada ne smije ponovno oživjeti ideologija zla holokausta i mržnje, usmjerena protiv ljudi druge nacionalnosti ili vjere.

"Iskustvo Jasenovca, holokausta i ustaštva ne smijemo zaboraviti kao ni činjenicu da su u njemu učestvovali i pripadnici hrvatskog naroda. Možemo biti ponosni na antifašizam i pobjedu nad nacizmom i sve one koji su ustali protiv zločina. Na tim je temeljima, kao i pobjedom u Domovinskom ratu, nastala savremena hrvatska država koja se nalazi pred ulaskom u punopravno članstvo EU", poručio je Josipović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније