Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 05. 2013. 21:28 >> 21:29

KOREKTNIJE JE

Vlasi: Keljmendiju suditi na Kosovu

Kosovski advokat Azem Vlasi kazao je da Ustav Kosova ne dopušta izručenje svojih državljana drugoj državi radi suđenja, bez obzira na mjesto počinjenja krivičnog djela.

 

Vlasi je sarajevskom “Avazu” rekao da su pravosudni organi Kosova dužni uzeti u postupak taj predmet, jer Naser Keljmendi ima i državljanstvo Kosova.

Sudija evropske pravosudne misije na Kosovu – EULEX, pri Osnovnom sudu u Prištini, odredio je juče jednomjesečni pritvor Keljmendija, koji je u nedjelju veče uhapšen na Kosovu.

Vlasi je pojasnio da je kosovska policija na teritoriji Kosova uhapsila Keljmendija po međunarodnoj potjernici koju su izdali organi BiH.

On ističe da se u takvoj situaciji, prema kosovskim zakonima, može odrediti mjera pritvora u trajanju od mjesec, a u međuvremenu da se aktiviraju mehanizmi da kosovski pravosudni organi dobiju dokazni materijal i ono što BiH pravosudni organi imaju u ovom slučaju. 

“Kada taj dokazni materijal dobiju kosovski istražni organi, onda se tu vodi postupak. Ako su dokazi vjerodostojni, podiže se optužnica, suđenje se organizuje pred pravosudnim organima Kosova i tu se završava postupak prema jednom državljaninu Kosova koji se zove Naser Keljmendi”, rekao je Vlasi. 

On je uvjeren da bi Keljmendi imao korektnije suđenje na Kosovu nego u BiH.

“Na Kosovu nije stvorena nikakva halabuka kao što se u BiH vodila velika propaganda u vezi s Keljmendijem, što predstavlja određeni pritisak na pravosuđe. Takva vrsta pritiska izvršena je u BiH, ne ulazeći u to šta je uradio i šta će biti dokazano da je uradio Keljmendi. Mi ovdje imamo, osim našeg pravosuđa, i sudije EULEX-a, vrsne sudije iz evropskih zemalja, koje bi, ako se Keljmendiju bude sudilo na Kosovu, najvjerovatnije i vodile ovaj predmet”, rekao je Vlasi, pitajući zašto se u BiH stvarana tolika halabuka, a Keljmendi nije uhapšen dok je bio tamo, nego „kad su ga pustili iz BiH da odleprša i onda izdali potjernicu“.

Vlasi je rekao da stoji iza svojih riječi dase sudovi u BiH nisu baš proslavili nekom korektnošću i objektivnim suđenjem, naročito kada su Albanci u pitanju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније