Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 05. 2013. 15:03   >>  15:25 9

UPOKOJIO VLADU

Tucić: Amfilohijev čin šokantan

Vjerski analitičar Živica Tucić kaže da je šokiran činom mitropolita Amfilohija koji je na mitingu Srba sa sjevera Kosova pod sloganom „Ostajemo u Srbiji“, služio liturgiju za upokojenje Vlade.

Na istom mitingu koji je organizovan zbog protivljenja Srba i neprihvatanja sporazuma iz Brisela koji su potpisali predsjednici vlada Srbije i Kosova u Briselu, umirovljeni vladika Atanasije kazao je da ni Đinđića nije interesovala nebeska politika.

"(Premijer Ivica) Dačić kaže da je za zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije Zoran) Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi", rekao je Atanasije.

Tucić smatra da bi Amfilohijeva molitva za upokojenje mogla da se protumači kao poziv da, kako je rekao, neko ne bude na vlasti ni u životu.

„Za nekoga živoga se ne može reći da se moli da bude upokojen. Meni je ova izjava prosto šokantna. Ne znam šta bih drugo rekao. Nije smjelo do nje da dođe, previše je time rečeno i mislim i nije smjelo tako da se kaže. Neko bi ovo mogao ovo da protumaći da se poziva da neko više ne bude na vlasti i u životu. Ja sam isuviše iznenađen ovakvom izjavom da bih mogao da komentarišem šta je mitropolit u stvari hteo da kaže“, kazao je Tucić za B92 .

Tucić objašnjava i drugu činjenicu, koja otvara posebno pitanje, a to je da mitropolit Amfilohije, pošto dolazi iz druge eparhije ne bi trebalo da govori ili vrši vjerske službe na teritoriji eparhije koja nije njegova.

„Beograd je teritorija beogradske arhiepiskopije, znači patrijarh i ma koji episkop iz druge eparhije trebalo bi da ima saglasnost da na teritorije beogradske arhiepiskopije nešto kaže ili pak da obavi neki crkveni obred. Crkva sada duguje objašnjenje kako je do ovoga moglo da dođe i da nam razjasni takve riječi i učestvovanje mitropolita Amfilohija na ovom skupu", zaključio je Tucić.

Današnjem mitingu u Beogradu je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, kao i nekoliko vladika SPC.

.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније