Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 05. 2013. 20:03 >> 20:10
18

"MOLEBAN" AMFILOHIJA

Dačić zgrožen, Irinej se ograđuje

Premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je da su izjave pojedinih predstavnika SPC na mitingu u Beogradu neuobičajen i neprimjeren gest prema državi u kojoj crkva i vlast imaju potpuno odvojene zadatke, prenijeli su beogradski mediji.

 

Dačić je istakao da se ponekad zaista zapita „čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji“.

On je rekao da SPC niko ne osporava da iznosi svoje mišljenje o potezima vlasti, ali da nije legitimno da crkva upućuje otvorene prijetnje državnim organima.

"Niko ne osporava pravo SPC i bilo kome drugom da ističe svoje stavove, ali niko nema prava da bilo kome prijeti i da se ponaša kao u vrijeme inkvizicije", kazao je Dačić, navodeći da je zgrožen retorikom koja se pojavila.

Dačić je istakao da „to nije Srbija 21. vijeka“.

 

 

Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, osudio je na svom Tviter profilu ponašanje visokih dostojanstvenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) na današnjem mitingu protiv briselskog sporazuma na beogradskom Trgu Republike.

"Teške riječi danas u Beogradu. Zanijemeo sam. Bog da nas sve sačuva", napisao je iguman Sava.

Beogradski mediji su prenijeli da se patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej ogradio u svoje ime i u ime Crkve od svih izjava i činjenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i penzionisanog vladike Atanasija Jeftića na današnjem protestu.

"Mitropolit Amfilohije me je pitao da služi moleban u hramu i ja sam se sa tim saglasio. Sve drugo što je činjeno van hrama je njegova lična stvar i njegov lični istup iza kojih ne stojim ni ja, ni Sinod, ni Crkva", rekao je Irinej.

Inače, ranije danas je na Trgu Republike u Beogradu održan miting Srba s Kosovan, pod nazivom "Ostajemo u Srbiji", u znak protivljenja sprovođenju sporazuma Beograda i Prištine.

Beogradski mediji javili su da je mitropolit Amfilohije služio liturgiju za upokojenje Vlade Srbije, a umirovljeni vladika Atanasije rekao je da i ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića nije interesovala nebeska politika.

 

Amfilohije je na početku mitinga služio "liturgiju" za upokojenje Vlade i Skupštine, dok je umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) rekao, govoreći o državnom vrhu Srbije, da su "ova trojica na vlasti izdajnici koji vjeruju u garancije NATO-a". 

 

Nešto prije 15 časova na Trgu Republike završen je miting Srba s Kosova "Ostajemo u Srbiji". Miting je počeo u 12.44. časova. Oko 3.000 ljudi protestovalo je zbog briselskog sporazuma.

Srbi sa sjevera KiM smatraju da ih briselski sporazum stavlja pod prištinsku vlast.

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je pozvao "sve patriotske snage da se ujedine i okupe ovde i na Vidovdan.

Okupljeni, kako prenose srpski mediji, uzvikivali su podrugljive poruke državnom vrhu, kao i "izdaja", nosili transparente na kojima, pored ostalog, piše "Srbija, pa sve ostalo", "Oslobodićemo Kosovo", "Kosovo je Srbija"...

Okupljeni su zahtijevali odbacivanje briselskog sporazuma, ali i izbore. Učesnici protesta nosili su i majce na kojima piše "Nikad granica", vide se i zastave Srbije i DSS, a tu su i funkcioneri SRS.

Preko centralnog beogradskog trga je bila razapeta i velika zastava na kojoj piše "Uvijek sa vama - Banjaluka".

Na bini se nalaze mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, predsjednici opština sa sjevera Kosova, rok-muzičar Bora Đordjević, nekadašnji košarkaški reprezentativac i sadašnji potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, kao i profesor prava Kosta Čavoški.

Kao govornici su najavljeni po jedan predstavnik Srba sa sjevera i iz centralnog Kosova, kao i jedan student univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније