Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B92

05. 02. 2016. 22:29   >>  22:16 14

PRVA PRESUDA

Sveštenik SPC osuđen za mobing

Viši sud u Pančevu donio je prvu presudu za mobing u SPC, vladika banatski Nikanor osuđen je za zlostavljanje nekadašnjeg sveštenika Tomislava Živanovića.

Odlukom suda, sveštenik Tomislav Živković dobio je spor za mobing protiv vladike banatskog Nikanora.

Utvrđeno je da je otac Tomislav bez povoda razriješen čina protojereja i protonamjesnika, nakon čega mu je bila oduzeta i parohija.

Njegov advokat Duško Tomić kaže da je odluka suda dokaz da je Srbija sekularna država. 

"Otac Toma je godinama pisao na razne adrese, pa i patrijarhu postojećem, pa i crkvenom sudu. Toma je do posljednjeg daha želio da se to riješi u kući, u crkvi. Nije moglo. Ovo je istorija i ovo je putokaz Srbije ka zaista kvalitetnoj Evropi i demokratiji", rekao je Tomić. 

Teolog Nikola Knežević kaže da sveštenik Tomislav Živković nije imao druge opcije sem da zatraži pravni lijek pred svjetovnim sudovima. 

"S obzirom na to da je sama odluka vladike neustavna jer, po Ustavu SPC vladika može, ono što je maksimalno, jeste u okviru njegovih nadležnosti jeste da određenog sveštenika iz razloga opravdanog udalji sa službe na 30 dana", kaže Knežević. 

Sveštenik Tomislav Živković je uz tužbu za zlostavljanje, podnio i tužbu zbog nezakonitog otpuštanja radi vraćanja na rad, za isplatu zaostalih zarada, ali će od tom dijelu tužbenog zahtjeva odlučivati Osnovni sud u Pančevu. 

Teolog Knežević ističe da ima i dobrih i loših primjera u SPC, kao i u svakoj drugoj crkvi, ali da je problem to što se stvari često guraju pod tepih. 

"Problem je što se jasno i glasno ne govori o problemima i onda na kraju to ipak djeluje štetno po sam ugled crkve. Vjerujem da će ovaj presedan poslužiti kao primjer ostalim sveštenicima koji se možda nalaze u sličnoj situaciji i da će svoju pravdu potražiti pred svjetovnim sudovima", navodi Knežević. 

U informativnoj službi Srpske pravoslavne crkve za B92 je rečeno da im je žao što se sve ovo događa, ali da je to lična stvar dvojice sveštenika. 

Na pitanje kako je moguće da bude lična stvar mobing vladike nad sveštenikom SPC, odgovori je bio da nemaju dovoljno informacija o ovom slučaju.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније