Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 02. 2016. 23:04   >>  22:49 1

ČEKA SE OREŠKOVIĆ

Kolinda razriješila šefa tajne službe

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je danas odluku o razrješenju direktora Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, ali tu odluku mora još da potpiše i premijer Tihomir Orešković.

"Predsjednica je Lozančiću lično saopštila da ne uživa njeno povjerenje", navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Dodaje se da je Lozančić razriješen zbog povrede Zakona o bezbjednosno-obavještajnom sistemu. Uz Lozančića je smijenjen i šef Kancelarije vijeća za nacionalnu sigurnost Ivica Panenić.

Iz Vlade je medijima potvrđeno da su primili odluku predsjednice, kao i da će Orešković to razmotriti i odluku donijeti naredne sedmice.

O Lozančićevoj smjeni govori se od formiranja vlade desnog centra koju vode Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most. 

Navodno je njegovo razrješenje tražila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja zamijera šefu SOA što je nije na vrijeme obavijestio da je čelnik fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić, osumnjičen zbog višemilionskih finansijskih malverzacija, pod tajnim mjerama prisluškivanja i praćenja, a ona je s njim kontaktirala. 

Tako je, kako su pisali mediji, prisluškivana i predsjednica, a o tome je navodno Lozančić obavijestio bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Mediji pišu da je o tom slučaju predsjednicu obavijestio glavni državni tužilac pošto mu je SOA dostavila dokumentaciju o Zdravku Mamiću.

Šef SOA, koji je imenovan u vrijeme prošle vlade lijevog centra, juče se sreo s premijerom Tihomirom Oreškovićem kojeg je izvijestio o cijelom slučaju.

Lozančić je 2012. na mjestu šefa tajne službe naslijedio Josipa Buljevića, koji je sad ministar odbrane. Prethodno je šef SOA bio lider HDZ i sadašnji potpredsjednik vlade zadužen za bezbjednost, Tomislav Karamarko.

 

RSE

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније