Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 05. 2013. 11:11 >> 11:11

KOSOVO

Keljmendiju mjesec pritvora

Naseru Keljmendiju određen je mjesec pritvora, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa portparolka EULEX-a Irina Gudeljevič.

Keljmendi je dan ranije saslušan po zahtjevu javnog tužioca, a danas mu je određen jednomjesečni pritvor, koji po toj odluci ističe 07. juna.

Tužilac EULEX-a Erik Larson zatražio je juče pritvor do 30 dana, odbrana je predložila da sud odbije taj zahtjev zbog nedostatka dokaza.

“Tužilac je u svom zahtjevu za određivanje pritvora prepisao pismeni dopis vlade BiH, u kome je vlada BiH navela da je on počinitelj nekoliko krivičnih djela. Međutim, tužilac nije imao ni jedan dokaz, činjenice, ili materijalni dokaz da preda sudu ili odbrani. Mi smo upravo tu činjenicu osporili. Da bi se odredio pritvor, tužilac mora posredovati neke dokaze. On to nije uradio i mi smo predložili da sud odbije njegov zahtjev kao neosnovan i da mog klijenta oslobodi odmah“, izjavio je advokat Keljmendija Radiju Slobodna Evropa Osman Cucović.

Odbrana se nada da će sud usvojiti njihov zahtjev, u suprotnom, BiH bi mogla u što kraćem roku dostaviti dokaze koje bi tužilac morao da procesuira kako bi bili prihvatljivi za pravosuđe na Kosovu. On je ponovio da ekstradicija ne dolazi u obzir po zakonu i Ustavu Kosova.

„To su u startu znali i tužilac Kosova i tužilac EULEX-a. To je bio samo jedan od razloga da se on što više zadrži u tom pretpretresnom pritvoru, u policijskom zadržavanju, pošto je dva puta hapšen po istoj osnovi“, kazao je Cucović.

EULEX je u srijedu pojasnio da, pošto radi u okviru kosovskih zakona, nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak je, u izjavi za RSE, kazao da je teško procijeniti pitanje Keljmendijeve ekstradicije.

“Nemamo dakle diplomatske odnose. To što BiH nije priznala Kosovo sigurno otežava situaciju. Sad je stvar isključivo pravosudnih organa na Kosovu, njihovog odnosa prema ovom slučaju i njihove odluke. Teško je reći kakva će odluka biti, treba je sačekati“, istakao je Čolak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније