Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 05. 2013. 17:34 >> 17:58

BIH - KOSOVO

Izručenje Keljmendija uz pomoć EULEX-a

Tužilaštvo BiH će u toku dana uputiti državnom Ministarstvu pravde zahtjev za izručenje Nasera Keljmendija Bosni i Hercegovini. Savjetnik u Vladi Republike Kosovo Driton Lajqi izjavio je da je moguće izručenje Nasera Keljmendija Bosni i Hercegovini.

Iz Tužilaštva BIH je već putem Interpola kosovskim pravosudnim organima poslata dokumentacija vezana za Keljmendija. U Ministarstvu pravde tvrde da će zahtjev za ekstradiciju biti upućen u Prištinu u najkraćem mogućem roku.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak u izjavi za Radio Slobodna Evropa potvrdio je da su putem Interpola određena dokumenta vezana za uhapšenog Nasera Keljmendija već poslata EULEKS-u.

„Radi se o rješenju određenju pritvora, o policijskim izvještajima i o naredbi o sprovođenju istrage - dakle, ona najnužnija dokumenta koja su potrebna da se dobiju. To je upućeno putem EULEKS-a“, kazao je Čolak.

Da je dio dokumentacije zbog hitnosti postupka već poslat putem Interpola potvrdio je i portparol državnog tužilaštva BIH Boris Grubešić.

 „Tužilac iz Tužilaštva BiH uputio je prema Interpolu dokumentaciju i informacije vezane za predmet koji se protiv ovog osumnjičenog vodi u Tužilaštvu BiH. Zbog hitnosti djelovanja i mjere pritvora određene na Kosovu ova informacija će biti dostavljena nadležnim pravosudnim i policijskim organima na području Kosova. Tužilaštvo BiH će tokom dana takođe prema Ministarstvu pravde BiH, u skladu sa procedurom, uputiti zahtjev za izručenje osumnjičenog Nasera Keljmendija pravosuđu BiH“, kaže Grubješić.

U Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine kažu da zahtjev za ekstradiciju Nasera Keljmendija, koji treba da sačini državno Tužilaštvo, očekuju do kraja radnog dana.

Nakon što dobiju potrebnu dokumentciju, molba za ekstradiciju Keljmendija biće u najkraćem mogućem roku poslata u Prištinu, tvrdi Čolak.

„Mi ćemo, što se tiče Ministarstva, probati završiti maksimalno brzo, a onda koliko će to trajati tamo, ja vam jako teško mogu kazati. Ja samo mogu reći da su Evropskom konvencijom o ekstradiciji određeni rokovi od maksimalno 40 dana. To je taj ekstradicijski pritvor koji traje i u tom roku se mora zaprimiti molba za izručenje. Mi ćemo molbu napraviti jako brzo. Zavisi koliko će biti ovih materijala, odnosno svega ovoga čime se molba potkrepljuje, a što ćemo dobiti od Tužilaštva BiH. Nas jedino može usporiti taj prevod, a ništa drugo“, ističe Čolak.

S druge strane, savjetnik u Vladi Republike Kosovo Driton Lajqi izjavio je da je moguće izručenje Nasera Keljmendija Bosni i Hercegovini.

Kaže kako će u ovom slučaju zatražiti pomoć Misije EU na Kosovu- EULEX-a, s obzirom na to da ova misija ima direktne kontakte s vlastima u Bosni i Hercegovini.

„Pitanje ekstradicije s Bosnom i Hercegovinom je malo komplikovano zato što BiH ne priznaje Kosovo, nemamo sporazuma o ekstradiciji s BiH kao što imamo s nekim zemljama regiona i EU", ističe Lajqi za bosanski Avaz.

Lajqi je mišljenja da EULEX ima mogućnost za ekstradiciju jer je to misija EU, i da treba pronaći legalne osnove da bi došlo do ekstradicije.

"Mi smo tu da poštujemo međunarodne konvencije i doprinesemo borbi protiv organizovanog kriminala i bilo kakve negativne pojave u regionu", dodao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније