Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 05. 2013. 13:51 >> 13:54
1

DUHOVI PROŠLOSTI

Dačić: Raspad SFRJ krvava priča

Premijer Srbije Ivica Dačić smatra da je nakon raspada Jugoslavije Evropa jedina perspektiva za Balkan, pošto Evropska unija sprečava nacionalizam i pomaže u prevazilaženju problema i sporova.

On je u intervjuu bečkom „Kuriru“ rekao da je raspad Jugoslavije bio krvava priča, iza koje svi treba da nauče svoju lekciju.

„Za nas postoji samo jedna perspektiva, a ona se zove Evropa. Budućnost Balkana leži u EU. A to je i put. EU sprečava nacionalizam i pomaže u prevazilaženju problema i razmimoilaženja", rekao je Dačić.

Komentarišući dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije, Dačić je rekao da je „zločina bilo na svim stranama", te da je sada "vrijeme da se zaliječe rane prošlosti". Dačić smatra da pogled unazad nikome ne pomaže, već samo produbljuje sukobe.

"Vrlo sam pragmatičan. Da sam sa (premijerom Kosova Hašimom) Tačijem razgovarao o prošlosti, to bi završilo u teškoj svađi. Ne bi bilo sporazuma. Mogu se promijeniti samo sadašnjost i budućnost, ne i prošlost. To je naša strategija", rekao je Dačić.

On tvrdi i da Srbija sporazumom sa Prištinom nije priznala Kosovo, podsjećajući da nezavisnost nije priznalo ni pet zemalja EU. Dačić je istakao da će za Kosovo biti „veoma teško da postane član UN“.

"Otvoreni smo za diskusiju o statusu. Riječ je o istim pravima za sve. Prava ne mogu da važe samo za određene grupe", rekao je Dačić.

Uz prigovor da u Evropi gotovo i nema reagovanja na nacionalističke tonove iz Tirane, premijer Srbije je rekao da Tirana poziva na stvaranje Velike Albanije i da to predstavlja buđenje "duhova prošlosti", koje bi bilo veoma teško zaustaviti.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније