Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 11. 2015. 15:46   >>  22:31 9

PRIŠTINA

Uhapšen Kurti nakon demonstracija

Hiljade pristalica opozicije demonstrirali u centru Prištine, tražeći odbacivanje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i dogovora o demarkaciji s Crnom Gorom. Poslije protesta koji je protekao bez incidenata, policija je opkolila prostorije Pokreta "Samoopredjeljenje". Nakon toga policija upala u prostorije pokreta "Samoopredeljenje" i uhapsila Albina Kurtija i 94 osoba. U akciji je povrijeđeno šest osoba.

Kurti je potom prebačen u kosovsku Palatu pravde, rekao je predsjednik osnovnog suda u Prištini Hamdi Ibrahimi i istakao da još nije stigao zahtjev za određivanje pritvora.

Specijalci kosovske polcije su, nakon protesta, rastjera pristalice "Samoopredjeljenja" ispred sjedišta tog Pokreta, zatim upali unutra i uhapsili 94 osobe, među kojima i Kurtija, za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog aktiviranja suzavca na sjednici parlamenta i izazivanja opšte opasnost.

Tokom protesta nije bilo incidenata, mada je policija, za ovu priliku, na ulicama oko glavnog trga u Prištini, rasporedila sve raspoložive snage, strahujući da bi se mogle ponoviti scene sa prethodnih protesta opozicije, javlja RTS.

Demonstranti su tražili da vlada Ise Mustafe povuče potpise sa sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, koji je uz posredovanje EU, potpisan u Briselu i dogovora o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Policija je, ranije, najavila da će, ukoliko bude prilike, uhapsiti osnivača pokreta Samoopredeljenje Albina Kurtija, koji se, sa velikim brojem tjelohranitelja, ipak pojavio na protestu.

Kurti je, obraćajući se pristalicama, zatražio da se iz zatvora puste aktivisti Samoopredjeljenja, uhapšeni zbog izazivanja nereda i bacanja suzavca u parlamentu.

Kurti je, takođe, pozvao na "ujedinjenje Albanaca", navodeći da takav potez ne bi predstavljao prepreku evropskim integracijama.

"Nećemo mahati ovim skarabudženim zastavama koje nose trgovci nacionalnim interesima", rekao je Kurti, aludirajući na zastavu Kosova.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније