Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 05. 2013. 10:49 >> 10:49

NOVI BIZNIS?

Ulje kanabisa kao najplaćeniji "eliksir"

Ljekovito ulje kanabisa, koje je jedan splitski narkodiler nedavno predstavio nekolicini hrvatskih istražitelja, ali i jednom dijelu tamošnje javnosti, uskoro bi moglo postati čak najtraženiji “eliksir” u Bosni i Hercegovini, piše sarajevski „Avaz“. To su procjene dobijene među stručnjacima za suzbijanje prometa opojnim drogama u Republici Srpskoj (RS).

Iako su prodaja i konzumiranje marihuane zabranjeni u BiH, ali i u čitavoj regiji, cijena sirovine već je značajno u porastu, jer su kvalitetni vrhovi kanabisa ključni za lijek, a skoro ih je nemoguće nabaviti izvan narkokrugova. 

„Prije dvije godine čak smo otkrili plantažu koju je starica kod Banje Luke sadila za sopstvene potrebe. Poslije smo utvrdili da nikada nije zapalila 'džoint',  iako je u samoj edukaciji, sasvim jasno, imala pomoć. To nije jedini slučaj“, navodi sagovornik sarajevskog dnevnika.

Prije deset i više godina kilogram marihuane u BiH koštao je skoro 300 KM (oko 150 eura), a danas se kreće od 1.000 pa do 2.600 KM.

Kilogram “trave” u Hrvatskoj košta 15.000 kuna ili nešto manje od 4.000 KM, odnosno 2.000 eura. U BiH, najskuplja marihuana je iz Hercegovine i njena je cijena 200 KM za svega 50 grama.

Samo od jedne stabljike može se dobiti 700 grama marihuane, a od pola kilograma vrhova biljke oko 60 mililitara ulja. Samo 10 mililitara ulja od kanabisa u Hrvatskoj se može prodati za čak 350 eura, što znači da je na 120 mililitara ostvaren promet veći od 4.000 eura ili čak 32.000 kuna, odnosno 8.245 KM. 

„Granični pojas oko Ljubuškog takođe je bio predmet našeg interesiranja. Prošle godine smo na plantaži marihuane zatekli državljanina BiH i Hrvatske“, rečeno je „Avazu“ u policiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније