Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 05. 2013. 13:55 >> 13:56

HRVATI SLAVE, U SRBIJI POMENI

Godišnjica akcije "Bljesak"

Danas se navršava 18 godina od početka akcije "Bljesak“, koju je izvela hrvatska vojska, a u kojoj je 1. i 2. maja 1995. ubijeno 283 Srba iz zapadne Slavonije, a protjerano najmanje 15.000 ljudi.

 

Povodom godišnjice "Bljeska", pomen je služen danas u crkvi svetog Marka u Beogradu, a na Spomen ploču srpskim žrtvama proteklih ratova, u neposrednoj blizini tog hrama, Udruženje porodica nestalih "Suza" položilo je vijence i cvijeće.

Istovremeno, u Gradiški, u Republici Srpskoj, u kojoj živi najveći broj izbjeglih iz zapadne Slavonije, danas su sa Mosta spasa bačeni vijenci i cvijeće u Savu, a pomen je služen i u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u tom gradu. Povodom godišnjice "Bljeska", pomen je služen danas u crkvi svetog Marka u Beogradu, a na Spomen ploču srpskim žrtvama proteklih ratova, u neposrednoj blizini tog hrama, Udruženje porodica nestalih "Suza" položilo je vijence i cvijeće. 

Sa druge strane, hrvatski državni vrh okupio se u Okučanima u zapadnoj Slavoniji na obiležavanju 18-godišnjice operacije "Bljesak".

Nakon mise za hrvatske žrtve, predsjednik te države Ivo Josipović, delegacija vlade na čelu sa premijerom Zoranom Milanovićem i delegacija Hrvatskog sabora položile su vijence i zapalile svijeće kod centralnog krsta u spomen parku hrvatskim vitezovima.

U akciji "Bljesak", koja je trajala dva dana, u taj dio zapadne Slavonije, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine, odnosno sektora Zapad pod zaštitom snaga UN, ušlo je 16.000 pripadnika hrvatskih snaga.

Zbog ratnih zločina u "Bljesku", Haško tužilaštvo je dugo pripremalo optužnicu protiv tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franja Tuđmana, koji je, u međuvremenu, umro 1999. godine.  

Dva mjeseca poslije "Bljeska", početkom avgusta 1995., Hrvatska je sprovela vojno-policijsku akciju "Oluja".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније