Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

18. 10. 2015. 19:45   >>  19:39 14

PREDSJEDNIK SANU

"Kosovo više nije u rukama Srbije"

Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocijenio je da je u ovom trenutku jedina politička mudrost kako "sa elementima dostojanstva" napustiti Kosovo, jer ono ni de fakto ni de jure više nije u rukama Srbije, i da to neko mora da kaže narodu.

U intervjuu za Radio Beograd, Kostić je rekao da stav SANU na tu temu nije artikulisan, ali da je to njegov stav.

"Kosovo podrazumijeva ogroman broj onoga što predstavlja našu kulturnu osnovu i oko toga moramo da se borimo i zubima i noktima. Jer to je pokušaj oduzimanja nečega što predstavlja supstrat i naše istorije i djela psihologije i čega god hoćete. Ali, govoreći pošteno, ako jedan ministar, premijer ili predsjednik mora da traži dozvolu da uđe na tu teritoriju, to vrlo jasno govori da nemamo ni ljudske ni ekonomske ni bilo koje druge kapacitete da nametnemo svoju volju. Možemo da se gledamo u oči i lažemo, ali alternativa je vrlo jasna", rekao je Kostić.

Kostić je dodao da treba da se sačuva zdrav korpus i da ga, u tom smislu, u ovom trenutku mnogo više zanima sudbina Republike Srpske jer tamo postoji "ozbiljan, aktivni, djelujući, kulturni i naučni dio naroda" od milion i po ili dva miliona ljudi.

Govoreći o svom stavu prema ulasku Srbije u Evropsku uniju, Kostić je parafrazirao pjesnika Branka Miljkovića i rekao da će Srbija "povraćajući i u taj raj morati da uđe", jer ne postoji alternativa.

On je ocijenio da je savez s Rusijom vještačka alternativa i zapitao da li je neko konsultovao Rusiju da li uopšte želi Srbiju.

"Srbija kakav god udarac da primi, mora da nastavi da širi svoje demokratske kapacitete i prostora slobode. Inače neće opstati. Istorijska realnost je da su mnogo veći narodi gubili svoje osnove. Niko do nas ne smije da zaboravi Kosovo, ali da li neko planira da ratuje tamo", upitao je predsjednik SANU.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније