Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 10. 2015. 15:24   >>  15:12 5

11. NOVEMBRA

Vučić ponovo ide u Srebrenicu

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić prvi potvrdno odgovorio na poziv da učestvuje na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, koja će se održati 11. novembra.

 

"Srebrenica se graniči sa Srbijom, mi ne možemo funkcionisati i živjeti ako nemamo otvorene ekonomske prilike prema Srbiji", kazao je Duraković za sarajevski portal Klix.ba, prenosi Agencija Beta.

Duraković je naveo da je poziv na Investiciono-razvojnu konferenciju upućen Predsjedništvu BiH, premijerima i predsjednicima entiteta, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću, kao i predsjednicima Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, Slovenije Borutu Pahoru i Crne Gore Filipu Vujanoviću, odnosno svima koji su prisustvovali komemoraciji u Srebrenici 11. jula.

"Želimo da oni dođu na ovu konferenciju u nekom drugom svijetlu i da pričamo u pozitivnom smislu i prezentujemo naše resurse, mogućnosti i potencijale budućih ulaganja što bez ovih zemalja neće biti moguće", naveo je Duraković.

Po njegovim riječima, prvi put je napravljena investiciono-razvojna konferencija, a ne donatorska konferencija, na kojoj će biti predstavljenii određeni projekti s ciljem ekonomskog razvoja i otvaranja radnih mjesta.

"Biće tu nekoliko infrastrukturnih projekata koji su preduslov za razvoj ekonomije", dodao je Duraković.

On je ocijenio da BiH i Srbija imaju "tešku prošlost i dosta zla koje se dogodilo između dvije zemlje", ali i da je bilo i pokušaja da se krene putem iskrenog pomirenja.

"Pozvaćemo da se u Srebrenici konačno pored reči podrške i učini nešto konkretno", kazao je Duraković.

On je još rekao da je sama posjeta Srebrenici, između ostalog simoblična, jer se njome šalje jasna poruka da države moraju sarađivati posebno u ekonomskom smislu.

"Treba svi da se uključmo i pošaljemo poruku da smo spremni koračati naprijed uprkos istoriji", zaključio je Duraković.

Načelnik Srebrenice je poručio da je bezbjednost zvanica "u rukama policijskih agencija, a ne organizatora"”, dodavši da sumnja da će ovoga puta biti incidenata.

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić izjavila je da posjeta srpskog premijera Aleksandra Vućića "ne predstavlja ništa državi BiH, ali predstavlja narodima koji su bolesni od nacionalizma".

"Izgleda da je Vučić konačno shvatio da se u Srebrenici desio genocid. Imao je priliku da upozna žrtve genocida i da vidi da su to dostojanstvene osobe", kazala je ona za Klix.ba

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније