Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 04. 2013. 14:57   >>  14:57 2

ALARMANTNO

BiH pred ekonomskim krahom

Bosna i Hercegovina je pred kolapsom i na to dramatično upozoravaju relevantni ekonomski analitičari iz te zemlje, ukazujući da su na naplatu stigle sve godine nerada i života na kredit, ali i permanentne političke krize.

Agencija Anadolija piše da na opasan trend posljednjih sedmica krajnje ozbiljno ukazuje i situacija na terenu.

Isplata plata korisnicima federalnog budžeta, zaposlenima u federalnim organima uprave, kasnila je 15 dan, a u pojedinim državnim i federalnim organima i javnim preduzećima već je najavljeno smanjenje plata.

Nekim organizacijama i ustanovama koje se finansiraju i iz, na primjer, budžeta Kantona Sarajevo kasne plate, a radnicima mjesecima nisu uplaćeni doprinosi. Zbog nemogućnosti da plate račune pojedinim preduzećima, ustanovama i organizacijama prijeti isključivanje, telefona, struje, vode.

Tako je sarajevskom kantonalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija već je ove sedmice isključena struja zbog dugovanja prema Elektrodistribuciji. Prosvjetari u Kantonu Sarajevo najavljuju štrajk, mogući su i njihovi protesti.

Gotovo svake sedmice pred Vladom FBiH protestuju radnici. Međutim, protesti se održavaju širom BiH. Za sada su ti protesti uglavnom mirni i nijesu masovni.

"Međutim, ukoliko se prilike ne budu promijenile, mnogi se boje i upozoravaju da bi u skorijoj budućnosti moglo biti i drugačije", upozorava novinar Anadolije.

O ozbiljnosti situacije mnogo govori i činjenica da federalni ministar finansija Ante Krajina na pitanje o tome kako održati finansijsku stabilnost u FBiH odgovara narodnom izrekom "novi dan, nova nafaka".

On nije odbacio mogućnost kašnjenja penzija, kao i ponovno kašnjenje plata u federalnim organima u skorijoj budućnosti, ukazujući na tešku situaciju i apelujući na ozbiljnost svih.

"Normalno da sve ovo zabrinjava normalnog i odgovornog čovjeka", kazao je Krajina.

Svi u Bosni i Hercegovini danas gledaju u Međunarodni monetarni fond iz kojeg bi Federaciji u ovoj godini trebalo biti dodijeljeno 239 miliona konvertibilnih maraka, a Republici Srpskoj 120 miliona KM.

Profesor ekonomije Vjekoslav Domljan kaže da je u posljednje vrijeme kriza u BiH sve oštrija.

"Da situacija nije krajnje loša, ne bi se vlast obratila MMF-u po izbijaju krize. Sad se situacija još više zakomplikovala, tako da nema dileme da situacija sa likvidnošću postaje sve teža", kazao je Domljan.

Svima je, kako je dodao, razumljivo da bez nove tranše MMF-a stvari sa likvidnošću biće neizdržive za Federaciju BiH. Ali, kada naredne godine sredstva dođu na naplatu, a radi se o milijardu maraka, biće još i teže.

"Kriza nas pogađa. Ona se kod nas u BiH održava po dvije osnove. Krediti stranih banaka nijesu više izdašni, a oni su služili za finansiranje razvoja i deficita tekućeg bilansa", objasnio je Domljan.

S druge strane, kako je kazao, recesija u eurozoni gdje ide glavnina izvoza je smanjena.

"Smanjena je tražnja za bh robom. Sve to ostavlja posljedice", rekao Domljan.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније