Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 04. 2013. 12:03 >> 12:04

DOBOJ, BIH

Kako je ukradeno 5000 granata?

Istražni organi vode istragu o nestanku 5.000 granata iz jedne jedinice Oružanih snaga u blizini Doboja, saznaju banjalučke "Nezavisne novine".

Iz dokumentacije, koja je posjedu lista, opisano je kako je dolazilo do krađe viška naoružanja i municije, a pod izgovorom da to oružje ide na uništavanje, odnosno delaboraciju. Kako je vidljivo iz dokumentacije, radi se o zloupotrebama prilikom uništavanja viška granata kalibra 100 mm, koje su se dešavale od februara 2008. do marta 2009. Godine, pišu „Nezavisne“.

"Krađa se odvijala u organizaciji visokopozicioniranog pripadnika Oružanih snaga BiH s inicijalima S.G. (ime poznato redakciji), kojem je pomagalo više civilnih lica, koja su se pojavljivala u svojstvu vozača kamiona, kojim je transportovao bakar i mesing", navodi se u dokumentu.

Kako je precizirano, radi se o granatama kalibra 100 mm za tenk T-55, čijim se rastavljanjem dobijaju tri komponente, odnosno mesingana čaura mase 15 kilograma, barut i zrno.

U zrnu granate nalazi se oko pola kilograma najkvalitetnijeg bakra, dok je masa eksplozivnog punjenja oko 2,5 kilograma, koje se može delaborisati, odnosno rastaviti, samo detonacijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније