Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 08. 2015. 08:20 >> 08:11
8

NJEMAČKIM VLASTIMA

Đukanović: Proglasite Crnu Goru bezbjednom

Njemačka bi trebalo da dodijeli Crnoj Gori i Kosovu status "zemlje bezbjednog porijekla", naveli su u pismima njemačkom članu Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru premijeri dvije zemlje, Milo Đukanović i Isa Mustafa, piše Pobjeda.

Taj status otežao bi dobijanje azila građanima te dvije zemlje u Njemačkoj, piše njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

„Ubijeđen sam da Crna Gora ispunjava sve uslove da bude klasifikovana kao država bezbjednog porijekla u duhu njemačkog zakona“, napisao je Đukanović, navodeći da ne vidi nijedan razlog zašto bi bilo koji građanin Crne Gore "morao tražiti azil u evropskim ili drugim zemljama".

Slično je bilo intonirano i pismo njegovog kosovskog kolege. U izvještaju Handelsblatt-a, kako prenose svjetske agencije, navodi se da je Mekalister, koji je član Hrišcansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, pozvao vladu da reaguje brzo i proglasi Crnu Goru i Kosovo državama bezbjednog porijekla, odnosno dodijeli im status koji bi njihovim državljanima otežao dobijanje azila u Njemačkoj.

Međutim, kako piše dnevnik, nije jasno kakav bi efekat imala takva odluka na broj odobrenih zahtjeva za dobijanje statusa azilanata građanima Crne Gore i Kosova, jer status bezbjedne zemlje porijekla, koji je prošle godine dodijeljen Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, nije imao uticaja na broj pozitivnih odluka tražiocima azila iz tih zemalja.

Pobjeda podsjeća da je, prema podacima nevladinih organizacija, iz Crne Gore od početka godine do kraja jula u Njemačku otišlo oko 6.200 ljudi. Iz Vlade je više puta saopšteno da je taj broj značajno manji i apelovali na građane da ne napuštaju vjekovna ognjišta. Predstavnici domaćih i stranih udruženja koji se bave migracijama, ali i predstavnici lokalnih samouprava iz kojih je otišlo najviše građana, upozoravaju da su mnogu migranti žrtve takozvane "autobuske mafije" koja im obećava bolji život u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama. Oni kažu i da je čest razlog migriranja u evropske zemlje novac, odnosno apanaža koju dobijaju dok traje obrada zahtjeva za dodjelu azilantskog statusa, koja iznosi oko 250 eura mjesečno.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније