Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 02. 2013. 18:09 >> 18:11

LUKŠIĆ U RIMU

Podrška Italije i Španije

Italija i Španija snažno podržavaju integraciju Crne Gore i država Zapadnog Blakana u EU i NATO, saopštili su zvaničnici tih država u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem. On se danas, tokom konferencije „Novi pristup reformi bezbjednosti“, koja se održava u Rimu, sastao sa ministrom vanjskih poslova Italije Đuliom Tercijem di Sant'Agatom i državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Španije Gonsalom de Benitom Sekadesom.

Crna Gora i Italija imaju tradicionalno odlične i sadržajne odnose potvrđene kroz saradnju u mnogim oblastima - ocjena je sa sastanka potpredsjednika Lukšića sa italijanskim šefom diplomatije. Terci di Sant'Agata je kazao da Italija snažno podržava integraciju Crne Gore i država Zapadnog Blakana u EU i NATO, saopšteno je iz MVPEI.

Lukšić je zahvalio na podršci koju Italija pruža u integracionim procesima, te promociji politike otvorenih vrata za nove članice NATO-a. On je saopštio da je Crna Gora za kratko vrijeme prešla dinamičan put, ali i da odgovorno pristupa i novim obavezama koje se odnose na otvaranje novih pregovaračkih poglavalja, te reforme u oblastima od ključnog značaja za demokratizaciju društva.

Istakunuto je da Crna Gora i Italija imaju dobro ekonomsku saradnju, ali da treba raditi na daljem snaženju i promociji investicionih mogućnosti. Na sastanku je razgovarano i o nastavku i daljem jačanju saradnje u više oblasti kroz potpisivanje bilateralnih sporazuma.

 

Državni sekretar za vanjske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Španije Gonsalo de Benito Sekades je prenio je Lukšiću špansku podršku daljim integracijama Crne Gore u EU i NATO.

Razgovarali su i o daljem unapređenju bilateralnih odnosa. U tom kontekstu, Lukšić je informisao Sekadasa da će Vlada Crne Gora ubrzo imenovati ambasadora za Španiju na nerezidentnoj osnovi sa sjedištem u Podgorici, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su ocijenili da u narednom periodu treba raditi na daljem jačanju saradnje na ekonomskom planu, ali i u drugim oblastima od značaja za unapređenje odnosa dvije države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније