Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 04. 2013. 08:22 >> 16:57
101

TRAŽE NOVE IZBORE

FOTO: Opozicija dala rok od 10 dana

Opozicija dala rok, od 10 dana, Predsjedniku Skupštine da ispuni zahtjeve koje su ispostavili. Nakon toga, okupljeni građani su se mirno razišli.

13:22 - Opozicija ne priznaje rezultat izbora, koji je objavila Državna izborna komisija. Opozicija zahtijeva :

Da Skupština proglasi nevažećim predsjedničke izbore. Da Predsjednik Skupštine raspiše nove izbore za predsjednika države, da se omogući glasanje svim građanima. Da se u Skupštini hitno imenuje Vrhovni državni tužilac, krivično-pravno procesuiraju akteri afere Snimak i utvrdi politička odgovornost državnih funkcionera. Učesnici protesta daju rok od 10 dana Predsjedniku Skupštine i Vlade da se odrede prema zahtjevima.

13:21 - ,, Nebitno je što ja neću ući u kancelariju Predsjednika, treba da se borimo zajedno za Crnu Goru. Još jednom se svima zahvaljujem na ovom mirnom i dostojanstvenom protestu. Doći će brzo dan kada ćemo pobjediti. Da čujemo naše zahtjeve koji će biti vodilja u sljedećim aktivnostima", kazao je Lekić.

13:17 -,, Kada sam razmišljao da se pomirim sa izbornom prevarom, zaključio sam da na to nemam pravo. Zato danas upućujem poruke Crnoj Gori. Neka ovo bude posljednje okupljanje povodom izbornih krađa. Zajedno poručujemo da Crna Gora neće biti besudna zemlja. Ovdje postoji energija promjena i ta energija se osjeća kod mladih. Nastavljamo sa demokratskim sredstvima da se borimo za smjenjivost vlasti i krivičnu odgovornost onih koji su odgovorni. Borićemo se za pravednu i jedinstvenu Crnu Goru", kazao je Lekić.

13:13 - Građanima se obraća Miodrag Lekić. ,, Želim da vam čestitam zajedničku pobjedu. Pobjedili smo mi koji vjerujemo u poštenu i ispravnu Crnu Goru. Hoćemo demokratsku Crnu Goru, kraj korupciji i kriminalu, što je uplašilo vlast. Zato su pribjegli izbornoj krađi".

13:12 - ,, Danas smo tu da zaokružimo ono što smo počeli, a to je borba za istinu, pravdu, život dostojan čovjeka u Crnoj Gora. Filip Vujanović nije pobijedio, niko ne smije priznati vlast koja nije pobijedila na izborima. Ima nas više od 154 000, koliko nas je bilo 7. aprila", poručio je Srđan Milić.

13:03 - ,, Ovo je naša zemlja, ovo je naš grad, ovo je naša pobjeda. Ovo je najčistija pobjeda na političkoj pozornici Balkana u zadnjih 50 godina. Nama niko nije pomogao da pobijedimo. Nijesu nam davali banke i novac, mi smo imali samo vas. Mogu da pokušaju da je otmu, ali svi znaju da je Miodrag Lekić jedini i pravi predsjednik Crne Gore. Mi nećemo mržnju, mi ćemo da ih pobjedimo onim oružjem koga se najviše boje, a to je ljubav za sve", kazao je Goran Danilović.

12:59 - ,, Pozdravljam te uspravna i ponosna, čojska Crna Goro. Pozdravljam bratsku slogu. Pozdravljam evropsku Crnu Goru. Posebno pozdravljam pravog predsjednika građanske i evropske Crne Gore, Miodraga Lekića. Pitam se, Evropo, da li je normalno da Crna Gora bude normalna ili nenormalna država. Evropo, da li je normalno da Crna Gora bude država svih građana ili prćija šefa režima", rekao je Branko Radulović.

 12:51 - ,, Danas je lako biti Srbin, Crnogorac, Albanac, Hrvat, Musliman, jer na ovaj mirni protest nismo došli putem pisma. Mi smo imali snage da se borimo i danas nije lako biti Filip Vujanović, kao ni one izborne noći, kada ga je Đukanovič gurao do govornice, ubjeđujući ga da je pobijedio", kazao je Milan Knežević.

 12:46 - ,, Sam vrh vladajuće partije i vlasti, na čelu sa oligarhom broj jedan, Milom Đukanovićem, učinio je jedno od najtežih krivičnih djela - krađu izborne volje građana. Afera Snimak i krađa izbora pokzuju da su oni zarobili i razorili sve institucije Crne Gore. Oni nemaju ni minimalni legitimitet ", rekao je Milan Popović.

12:38 -  ,, Nećemo više da budemo žrtve, hoćemo da budemo pobjednici. Borimo se za časnu i poštenu Crnu Goru, za istinu i pravdu, za izbornu volju većinske Crne Gore. Režim je u strahu i panici, jedino radi fabrika laži, straha i prevara, koja se zove Demokratska partija socijalista. Neka svi oni vide koliko nas ima", kazao je Janko Vučinić.

12:33 - ,, Mi slobodni građani želimo pravdu i slobodu za sve i okupili smo se zbog toga. Mi smo pobijedili kriminalne, režimske snage", rekao je Vladimir Božović.

12:27 -  ,, Ovdje smo ujedinjeni u nepristajanju na laganje i krađu, jer ako pristanemo na sve to onda smo osuđeni na ovakvu vlast, a to je najteža kazna", poručio je književnik Balša Brković.

12:20 - Protestu prisustvuje nekoliko hiljada demonstranata, koji skandiraju ,, Milo lopove" i ,, Miodrag Lekić".

12:15 - Počeo protest. Okupljenim građanima prvo se obratio organizator studentskih protesta Aleksandar Malović.

12:01 - Na protest stigao lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić, kao i drugi funkcioneri tog saveza.

 

Kako javlja reporter Portala RTCG, do sada se okupilo nekoliko stotina građana, koji su donijeli zastave Crne Gore, Srbije ali i Evropske unije.

U centru grada je prisutan i veći broj pripadnika policije, kao i na ulazima u Podgoricu. Ispred zgrade Predsjednika stigli su predstavnici Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore.

Grupa momaka je istakla transparent, na kojem piše ,,Lekić novi predsjednik''.

Prema nezvaničnim informacija, organizatori protesta će tražiti od predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da u roku od 15 dana raspiše nove predsjedničke izbore i pokrene inicijativu za izmjenu izbornog zakona.

 Na protestu će biti zatraženo i da se pokrene paralamentarna istraga o aferi Snimak, dok će se od Vrhovnog državnog tužilaštva tražiti da, najkasnije za 15 dana, procesuira taj slučaj.

 

Izvršni odbor za pripremu građanskog protesta, kako su saopštili njegovi predstavnici, preduzeo je sve mjere kako on protekao mirno.

Funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović, kazao je da su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, vatrogascima, hitnom pomoći i redarima, preduzete sve mjere kako bi protest prošao u najboljem redu.

Iz Uprave policije saopšteno je da je protestu prisustvovalo oko 5 000 ljudi. Dodaju da su službenici policije profesionalno sproveli sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti tokom održavanja današnjeg javnog okupljanja.

Пратите нас на

Коментари101

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније