Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 06. 2015. 08:09   >>  08:17 1

PRONAŠLI RJEŠENJE

Petnjica: Na grbu i džamija i tvrđava

Nakon početnih nesporazuma i analiza, vladajuča koalicija je došla do rješenja prema kojem će na opštinskom grbu Petnjice centralno mjesto na zelenoj osnovi sa plavkastom linijom zauzimati i stara petnjička džamija i nešto mlađa bihorska tvrđava.

 

Parlamentarna komisija dobila je zeleno svjetlo iz lokalnog parlamenta i ostalih zvaničnih struktura vlasti da takvu verziju pošalje na odobrenje nadležnima u Vladi, što je zakonska obaveza. To je, kako piše Pobjeda, učinjeno sredinom prošle sedmice. Povratna informacija očekuje se uskoro.

"Prvobitna verzija, koja je dobijena nakon javnog konkursa, sadržala je rješenje bez stare džamije sa minaretom, a centralno mjesto na grbu bilo je predviđeno za bihorsku tvrđavu. Konkursna komisija, koju je prethodno izabrao parlament, odradila je svoj dio posla u skladu sa ovlašćenjima i nije se upuštala u moguća drugačija rješenja jer je, od svih pristiglih radova, po njihovoj ocjeni, prvonagrađeni bio najbolji", objašnjavaju u Vladinoj komisiji.

No, čim je idejno rješenje objelodanjeno, krajem prošle godine uslijedili su ozbiljni problemi, da bi se čak doveo u pitanje opstanak koalicije Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke. Rukovodstvo BS, na čelu sa predsjednikom Adnanom Muhovićem, uz gotovo plebiscitarnu podršku članstva, smatralo je da se radi o svojevrsnoj političkoj provokaciji ”oblandiranoj” navodnom brigom za održivost građanakog koncepta, koji bi tobože mogao biti narušen isticanjem vjerskog objekta u samo središte opštinskog grba.

Opštinski odbor stranke donio je, u decembru jednoglasan prijedlog odluke da se raskine partnerstvo sa DPS-om i potraže novi koalicioni partneri. Ipak, nakon intervencija dvije partijske centrale, sredinom januara ove godine, cijela priča je racionalizovana. Koalicija je očuvana, lokalna partijska vođstva ”izmirena”, pa se logično kompromisno rješenje nametnulo gotovo samo od sebe.

Grb je, utvrđeno je, dovoljno prostran i za tvrđavu i za džamiju, a oba simbola važan su dio istorije petnjičkog, odnosno bihorskog kraja.

Razjašnjene su i dileme vezane za džamiju - je li ”podobna”, kao vjerski objekat, za simbolizovanje laičke, građanske zajednice i može li, kao takva, biti opravdano implementirana u amblem opštine, bez obzira na to što je više od 90 odsto njenog stanovništva islamske vjeroispovijesti?

Razjašnjenje je nađeno u arhivskoj dokumentaciji: petnjička džamija iz 15. vijeka bila je ne samo vjersko, nego i kulturno i obrazovno središte kroz vjekove.

Pored toga, jedinstven je spomenik neimarstva jer je jedina višespratna džamija na Balkanu, i to sa minaretom od drveta do sada nepoznatog porijekla.

Jedinstvena je bila i stručna javnost mjesto joj je u obilježjima Petnjice jer je izuzetno vrijedan kulturno istorijski spomenik i svojevrsni je civilizacijski znak raspoznavanja ovog kraja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније