Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 06. 2015. 11:02   >>  10:57 9

EVROPSKE INTEGRACIJE

Kukan: CG jedina nepokolebljivo pregovara

Crna Gora je jedina država u regionu koja nepokolebljivo radi u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), ocijenio je šef delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju, Eduard Kukan, navodeći da je ona na tom prostoru lider u evropskim integracijama.

On je kazao da i dalje postoje pitanja na koja Crna Gora treba da obrati pažnju, kao što su vladavina prava, sloboda medija, sloboda izražavanja i unapređenje parlamentarnog okruženja

Kukan je ukazao da je potrebno paziti da postoji jasna linija između države i vladajuće partije.

“Crna Gora je jedina država u regionu koja nepokolebljivo pregovara pristupanje EU i koja ima skoro 20 otvorenih poglavlja – jasan lider tog procesa“, poručio je Kukan u intervjuu za portal European Western Balkans.

Prema njegovim riječima, to znači da postoji odgovornost da se nastavi sa dobrim poslom i pomogne ostalim susjedima na njihovom putu pridruživanja.

Crnoj Gori treba, kako je ocijenio Kukan, da se pripiše igranje veoma konstruktivne regionalne uloge i da se, dodao je on, u potpunosti uskladi sa evropskom spoljnom politikom.

Upitan da prokomentariše stabilnost Zapadnog Balkana i o tome da li je EU uspjela da objezbjedi stabilnost regiona, Kukan je kazao da Zapadni Balkan vidi suprotno od situacije tokom devedesetih godina.

„Vidim ga kao stabilniji region koji ima jasnu perspektivu u EU. To je suštinska razlika kada pogledate dvadeset godina unazad“, smatra Kukan.

On je objasnio da i dalje postoji dosta neriješenih pitanja i problema koji ometaju neke države da dosegnu pun potencijal.

„Ja se nadam da će biti dovoljno hrabrosti i političkog vođstva da se oni prevaziđu“, kazao je Kukan.

On je rekao da je u regionalnom kontekstu bitan osećaj za pravac i svrhu ocijenivši da su sve države regiona na putu demokratije, saradnje i ekonomskog razvoja.

„Tu je mjesto gdje EU igra važnu ulogu, pomažući i podržavajući države regiona na njihovom putu“, zaključio je Kukan.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније