Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 06. 2015. 11:37 >> 20:48
56

STOLTENBERGOVO IZVINJENJE

"Duboko žalim zbog žrtava bombardovanja"

Crna Gora je u ključnoj fazi integracija, gdje treba da pokaže da je spremna za članstvo, a NATO će do kraja godine donijeti odluku o pozivu, saopštio je u Podgorici generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. On je nakon sastanka s premijerom Milom Đukanovićem kazao i da je članstvo u NATO-u dobitna kombinacija za Crnu Goru. Prvi čovjek Alijanse izrazio je žaljene i saučešće zbog žrtava NATO bombardovanja.

Stoltenberg je na konferenciji za medije u Vili Gorica, saopštio da je došao u Crnu Goru, kako bi dao podršku našoj državi na putu ka NATO-u. "Cijenimo doprinos Crne Gore saradnji u regionu, kao i podršku misiji u Avganistanu", saopštio je generalni sekretar NATO-a.

On kaže da će se u decembru ocjenjivati napredak i spremnost Crne Gore za pristupanje Alijansi, za šta je, kako dodaje, NATO spreman.

"Važno je da Crna Gora uradi što treba i pokaže da može biti punopravan član. U ključnoj smo fazi gdje Crna Gora treba da pokaže da je spremna za članstvo. Članstvo u NATO-u je dobitna kombinacija za Crnu Goru. Integracija nije lak put, a Crna Gora pravi dobar napredak na tom putu”, poručio je Stoltenberg.

Đukanović je uvjeren da ćemo naredne godine dočekati generalnog sekretara NATO-a Stoltenberga i njegovu ekipu kao zemlja koja ima sve pretpostavke da bude punopravna članica NATO-a.

Govoreći o NATO bombardovanju SRJ, generalni sekretar je saopštio da je gubitak nevinih života tokom 1999. tragedija.

"Gubitak svih onih života '99 godine u NATO bombardovanju SRJ predstavlja tragediju i ja zaista duboko žalim zbog svega što se desilo. Ovom prilikom izražavam saučešće svim porodicama i svim onima koji su izgubili svoje voljene. Svrha i cilj NATO vazdušne operacije je bio takođe da se zaštite civili, a to smo i uspjeli. Učinili smo svaki napor koji je bio moguć kako bismo spriječili gubitak nevinih života civila... Nažalost, u konkretnom slučaju nijesmo mogli da izbjegnemo stradanje civila. Žalim zbog toga iskreno. Cilj operacije je svakako bio da se uspostavi mir" poručio je generalni sekretar Alijanse.

Upitan da li će članstvo Crne Gore uticati pozitivno na region Stoltenberg je kazao da je uloga Crne Gore važna za region. Cijenimo doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti. "Zato smo se odlučili na fokusiran dijalog sa Crnom Gorom", kazao je generalni sekretar Alijanse.

Upitan da li trenutno postoji neka članica NATO-a koja je protiv pristupanja Crne Gore Alijansi, Stoltenberg je podsjetio da se sve odluke donose konsenzusom 28 članica i da će se o tome raspravljeti na samitu u decembru.

Generalni sekretar NATO-a dao je i ekskluzivni intervju Televiziji Crne Gore. Intervju možete pogledati OVDJE.

Đukanović kaže da je Crna Gora zahvalna Stoltenbergu na pažnji koju posvećuje našoj državi i evroatlantskoj budućnosti regiona. 

Premijer kaže da je posjeta Stoltenberga bila prilika da se analizira dosadašnja faza  integracija.

"Ovo je bila i prilika da se vidi u kom stanju su reforme koje sprovodimo", kazao je Đukanović.

Premijer kaže da je zajednička ocjena da je intenzivna diplomatska aktivnost doprinijela razumijevanju da Crna Gora bude NATO članica.

"U međuvremenu smo implementirali zakone u obavještajno - bezbjednosnom sektoru, preuzeli reforme u oblasti vladavine prava. Danas smo u boljoj situaciji u toj oblasti", kazao je Đukanović. Premijer kaže da je informisao Stoltenberga o rezultatima istraživanja javnog mnjenja, koji pokazuju rast podrške građana NATO-u.

"Očekujem u narednih nekoliko mjeseci rast te podrške", kazao je Đukanović.

 

Isidora Sekulić Šoć, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари56

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније