Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 05. 2015. 19:50 >> 20:40
20

MARKOVIĆ U PRIŠTINI

Crnogorci uskoro u kosovskom Ustavu

Dobrosusjedski odnosi Crne Gore i Kosova snažan su podsticaj ukupnoj regionalnoj stabilnosti i sprječavanju konflikata u regionu, zajednička je ocjena kosovskog premijera Ise Mustafe i potrpedsjednika crnogorske Vlade Duška Markovića. Tokom razgovora sa Mustafom i predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, Marković je od kosovskih zvaničnika dobio obećanje da će pitanja demarkacije državne granice Crne Gore i Kosova, te uvođenje crnogorske nacionalne zajednice u kosovski ustav, uskoro biti riješena.

Marković i kosovski premijer Mustafa su izrazili zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom dvije države koja predstavlja primjer dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa. Ovu saradnju u budućnosti treba još više intenzivirati regionalnim i ekonomskim povezivanjem, naročito kada je riječ o infrastrukturnim projektima, konstatovano je u razgovoru.

Sagovornici su posvetili značajnu pažnju mogućnosti skorog zatvaranja pitanja razgraničenja država potpisivanjem bilateralnog Sporazuma o granici. Premijer Mustafa je iskazao interes za skoro rješavanje tog pitanja, koje je jednako bitno za Kosovo i za Crnu Goru.

Predsjednik parlamenta Kosova Kadri Veselji, za TVCG je kazao da u ovoj državi imaju veoma dobre odnose sa crnogorskom zajednicom, kao i da će obećanje da će crnogorska nacionalna zajednica biti uvedena u kosovski ustav, uskoro biti i realizovano. Što se tiče demarkacije granice, kazao je Veselji, i to će biti veoma brzo i u interesu obje zemlje, završeno.

Kako je kazao Marković, dobri odnosi Podgorice i Prištine, uz finalizaciju posla na dva neriješena pitanja, idu uzlaznom linijom.

Saglasni smo da je dobra saradnja i razumijevanje Crne Gore i Kosova snažan podsticaj stabilnosti u regionu i sprječavanju konflikta, kazao je Marković.

Glavni povod Markovićeve posjete Kosovu bilo je učešće na Međunarodnoj međuvjerskoj konferenciji.

Na skupu na kojem je prisustvovalo više od 200 učesnika sa Kosova, iz regiona i svijeta, a među njima svjetski vjerski lideri, državni zvaničnici, privrednici, predstavnici međunarodnih institucija, kao i predstavnici civilnog društva, potpredsjednik Vlade Crne Gore je, odgovarajući na pitanja učesnika panela, istakao značaj vjerskih sloboda, ali i izazova sa kojima se suočava region, ali i čitava planeta, prenosi RTK.

Ističući Crnu Goru kao primjer međuvjerske tolerancije, Marković je naglasio da se “međuvjerska tolerancija, suživot i dijalog u međunarodnim odnosima postavljaju danas kao jedino rješenje suviše komplikovane savremene situacije, opterećene narušenim međuljudskim odnosima”.

Marković je, na kraju posjete, obišao i crnogorsku ambasadu u Prištini, gdje je sa predstavnicima crnogorske zajednice razgovarao o problemima i izazovima koji stoje u vremenu koje je pred njima.

“Dobili smo uvjeravanja sa najviših mjesta da je politička klima takva da bi i vladajuća koalicija i opozicija glasale za ustavne promjene po pitanju rešavanja položaja crnogorske zajednice na Kosovu. To je pitanje koje će se uskoro riješiti i Crna Gora sa dužnom pažnjom prati sam proces”, istakao je Marković.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније