Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 02. 2013. 13:00 >> 13:03
2

LUKŠIĆ U RIMU

Lukšić: Uspostaviti efikasniji i odgovorniji SB UN

Sukobi današnjice moraju biti shvaćeni kao dodatni podsticaj za postizanje saglasnosti o uspostavljanju efikasnijeg i odgovornijeg Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, poručio šef diplomatije Igor Lukšić na Ministarskom sastanku u Rimu.

Sastanak na temu Novi pristupi reformi Savjeta bezbjednosti održava se u zajedničkoj organizaciji ministarstava vanjskih poslova Italije i Španije.

»Savremeni međunarodni odnosi zahtijevaju moderne i efikasne izvršne strukture, a sukobi našeg doba, koji po prirodi lako prelaze granice i prijete svjetskom miru i stabilnosti, moraju biti shvaćeni kao dodatni podsticaj za postizanje saglasnosti o uspostavljanju efikasnijeg, transparentnijeg i odgovornijeg Savjeta bezbjednosti«, rekao je Lukšić.

Šef diplomatije je, kako je saopšteno iz Ministarstva, apelovao na sve da ostave iza sebe stare pristupe i metode, koji su se pokazali neefikasnim i nedjelotvornim.

»Nećemo biti na dobitku ako koristimo slabosti drugih, već umesto toga treba da budemo inovativni i prepoznamo i ujedinimo svoje snage i prednosti. Na taj način stvaramo okruženje u kojem ćemo dijeliti zajedničke vrijednosti, jer reformisani i unaprijeđeni Savjet bezbjednosti predstavlja, iznad svega, naš zajednički cilj i potrebu«, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, pronalaženje paket rješenja za reformu Savjeta bezbjednosti predstavlja složen i prilično izazovan zadatak.

»Crna Gora će i dalje biti fleksibilna i otvorena za ideje i predloge koje daju države članice, bilo pojedinačno ili u grupi, zavisno od sadržaja reformi. U skladu sa svojim konstruktivnim pristupom, Crna Gora je spremna da pažljivo razmotri sve predložene mogućnosti i podrži ona rješenja koja će donijeti najširu moguću podršku reformama«, saopštio je Lukšić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније