Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 04. 2013. 17:11 >> 08:05
9

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Lekićev štab podnio prigovore DIK-u

Centralni izborni štab Miodraga Lekića podnio je danas prigovore Državnoj izbornoj komisiji na rad izbornih komisija u Podgorici, Bijelom Polju, Beranama, Kolašinu, Mojkovcu, Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru, Nikšiću, Cetinju, Plavu i Rožajama.

Izborni štab predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića predlaže Državnoj Izbornoj komisiji da usvoji njihov Prigovor na sva naznačena rješenja izbornih komisija u Crnoj Gori i proglasi ih nevažećim. Traži se, takođe, da komisija donese rješenje kojim se poništavaju izbori za predsjednika na svim biračkim mjestima gdje je obavljeno glasanje putem pisma.

Kao razlozi za donošenje prigovora navode se bitne povrede biračkih prava, izbornog postupka, Pravila o radu biračkih odbora, Pravila glasanja putem pisma, kao i zbog netačno utvrđenih rezultata glasanja i propusta u radu Izbornih komisija u Crnoj Gori.

Lekićev izborni štab kao polazište za sumnju u rezultate glasanja nalazi u audio materijalu objalvljenom na internet sajtu lista "Dan" i djelovima transkripta, takođe objavljenim u listu "Dan". Iz toga se izvlači zaključak da DPS ima kao najvažniji dio političkog djelovanja projekat "Siguran glas" u okviru kojeg se prikupljaju podaci o građanima iz različitih izvora.

U Prigovoru se tvrdi da se zloupotrebom tih podataka krši zakonom zagarantovana privatnost, čini diskriminacija kao i razne vrste pritisaka na crnogorske građane. Na osnovu uvida u objavljeni materijal štab predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića smatra da iza pomenutih radnji, od kojih kako tvrde većina ima elemente krivičnog djela, stoje svi organi stranke, kao i njeni najviši rukovodioci.

Ističe se takođe da se zloupotrebljavaju državne istitucije i naglašava da se vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, kako kažu "javno izjasnila u neprimjereno kratkom roku, da u pomenutim dokumentima nije utvfrdila elemente krivičnog djela i da neće pokrenuti istragu".

Nakon navođenja niza elemenata na osnovu kojih obrazlažu svoj stav, iz štaba Miodraga Lekića zaključuju da imaju osnovanu sumnju da je DPS i na predsjedničkim izborima održanim 7. aprila nastavio sa istom praksom organizovanog uticaja na slobodno izražavanje političke volje građana prilikom glasanja, na štetu Miodraga Lekića.

U prigovoru su takođe podsjetili i na neregularnosti na koje je ranije ukazao MANS.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније