Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 04. 2015. 17:55 >> 17:48

PEJOVIĆ U TIRANI

Regionalnom saradnjom do članstva u EU

Saradnja u regionu i reforme koje se preduzimaju na putu prema članstvu Evropskoj uniji doprinose političkoj stabilnosti, sigurnosti, ekonomskom i ukupnom napretku ovog dijela Evrope, konstatovali su učesnici međunarodne konferencije „Evropska integracija i regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu“, održanoj danas u Tirani. Na konferenciji je učestvovao državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo vanjskih poslova Albanije, ambasade Austrije i Francuske u Albaniji, Austrijsko-francuski centar za zbližavanje u Evropi i Francuski institut za međunarodne odnose. Na skupu su učestvovali visoki predstavnici država Zapadnog Balkana, Francuske i Austrije, institucija EU, kao i međunarodni eksperti i predstavnici civilnog društva.

Konferencija je bila prilika za razmjenu mišljenja o ostvarenim rezultatima i obavezama iz procesa evropske integracije, kao i političkim i ekonomskim izazovima s kojima se region i Evropa suočavaju.

Razmijenjena su mišljenja o konkretizaciji regionalne saradnje kroz realizaciju projekata u oblasti infrastrukture, transporta, komunikacija, obnovljive energije, dobrog upravljanja, vladavine prava, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma.

Ambasador Pejović je, u okviru panela posvećenog predstojećim izazovima u okviru Berlinskog procesa, pozdravio podršku EU regionalnoj saradnji i infrastrukturnom povezivanju.

Naglasio je da bez efikasnog saobraćajnog sistema i kvalitetne infrastrukture nije moguć ekonomski napredak i ostvarivanje četiri slobode (kretanje robe, radnika, usluga i kapitala). Pejović je posebno je pozdravio inicijativu za razvoj infrastrukture na Balkanu, koju je u avgustu prošle godine na sastanku u Berlinu snažno podržala njemačka kancelarka Merkel, naglasivši da ona predstavlja ključni korak za dalju političku i ekonomsku integraciju regiona u EU.

Pejović je naglasio da će ustanovljavanje Ključne saobraćajne mreže doprinijeti kvalitetnijem povezivanju država regiona, a zatim i šire s EU. U tom pravcu je iznio očekivanje da će predstojeći, avgustovski samit u Beču, donijeti precizniju perspektivu infrastrukturnih projekata na Zapadnom Balkanu koji će se realizovati do 2030, a za koje se očekuje konkretna podrška kroz instrumente EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније