Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 04. 2015. 13:49   >>  20:09 26

BATRIĆEVIĆ SMATRA

Opravdana obnova spomenika vojvodi

Rasprava o inicijativi da se u Podgorici obnovi spomenik Mirku Petroviću, pokazala je da smo društvo nespremno za debatu, rekao je za Portal RTCG istoričar Boban Batrićević, komentarišući rezultate naše prošlonedjeljne ankete, u kojoj se, od 960 posjetilaca, njih 75,8 odsto izjasnilo za podizanje spomenika.

Odluku Skupštine Glavnog grada da se obnovi spomenik vojvodi Mirku Petroviću, komentarisao je istoričar Boban Batrićević. Za naš Portal kaže da bio protiv podizanja spomenika vojvodi Mirku, ali pošto se radi o obnovi onog iz 1919, onda ima jasan stav da to treba učiniti. Odluku posmatra kroz prizmu obnove kulturno-istorijskog spomenika "koji je porušen u periodu kada Crna Gora nije rukovodila svojom sudbinom i kada je na 'meniju' bilo podizanje spomenika dinastijama iz komšijskih država.”

Stav da bi bio protiv podizanja novog spomenika, Batrićević pojašnjava činjenicom da su naši gradovi preopterećeni spomenicima državnika i vladalaca.

“Mislim, da bi bilo dobro razmisliti o podizanju spomenika našim umjetnicima, revolucionarima, humanistima i filantropima. Zamislite koliko bi bilo ljudskije napraviti inicijativu o podizanju spomenika crnogorskoj ženi, studentu ili radniku. Ne moramo se uvijek vezati za političku klasu”, kaže Batrićević.

Vojvoda Mirko bio je, ističe, istorijski kontroverzna ličnost. “S jedne strane vojskovođa, državnik, diplomata i biznismen, a s druge, pak, čovjek koji se obračunavao sa svojim političkim neistomišljenicima, surova i bahata individua, koja je u takvoj plemenskoj državi maksimalno koristila sinekure vlasti.”

Batrićević ne spori da je uloga Mirka Petrovića u pohari Kuča očigledna, ali je to, navodi, tema koja je za profesionalne istoriografe "zatvorena".

“Razumijem pripadnike tog ponosnog crnogorskog plemena, koji nose ožiljak ubijanja njihovih predaka, ali oni moraju biti svjesni da je tadašnja crnogorska vlast reagovala pragmatično, upravo zbog turkofilije pojedinih Kuča, koji su između Cetinja i Skadra, birali Skadar”, objašnjava istoričar.

Smatra da taj događaj nikako ne smije biti zaboravljen, ali da je “sramotno trgovanje žrtvama tog pohoda, što nedvosmisleno rade neki političari, raspirujući na taj način nacionalizam i međunacionalno nesaglasje.”

Batrićević ističe da ono što znamo o pohari Kuča preko Marka Miljanova nije vjerodostojna slika, jer su “Marko i družina iz ličnog animoziteta prema Petroviću krivili sliku o tom sramotnom događaju, preuveličavajući tragediju.”

Rasprava oko obnove spomenika Mirku Petroviću pokazala je, smatra Batrićević, “koliko smo za debatu nespremno društvo.” Građani, kaže, nemaju povjerenja u akademske istoričare koji ispred svog imena nemaju prefiks prosrpski i procrnogorski. "Danas je pisanje 'istorijskih' knjiga veoma unosan posao, gdje su vrata otvorena svima, pa i onima koji ostrašćeno i tendenciozno, heuristički neosnovano, pišu tirade ovoj ili onoj ideologiji", kaže on.

“Možda je bolje reći da crnogorski građanin ne poznaje istoriju van svog plemena, tako da je ta svijest skučena i često neobjektivna slika, nastala na predanju ili razgovorima uz ognjište. To su samo neki od razloga, zašto uvijek kada razgovaramo o prošlosti Crnogorci i Srbi imaju uvijek suprotan stav i različitu spoznaju prošlog”, kaže Batrićević. 

To objašnjava pogrešnim i "namjerno pogrešnim" stavovima koje iznose crnogorski političari bilo koje nacionalne provenijencije, jer “njihova rekonstrukcija prošlosti počiva na interesu da 'crnogorčenjem' ili 'srbovanjem' u cilju 'opšteg dobra' prikupe što veći broj glasova, ne obazirući se na probleme širenja paralelne istorijske svijesti, koja je uvijek udaljena od nauke.”

Parafrazirajući Borislava Pekića, da se prošlost kao vampir uvijek vraća da se sveti, Batrićević dodaje da crnogorske antinomije svakim danom očituju sve dublju nacionalnu izdijeljenost naše države.

Na pitanje: „Treba li u Podgorici podići spomenik velikom vojvodi Mirku?“ odgovarali su i posjetioci našeg Portala. Od njih 960, oko dvije trećine, tačnije 75, 8 posto, smatra da spomenik treba izgraditi, dok 24, 2 odsto misli suprotno.

Adžić: Pohara Kuča često predimenzionirano prikazana

Istoričar Novak Adžić izjavio je juče za Dan da bi spomen-obilježje vojvodi Mirku Petroviću trebalo izgraditi.

“Surovost pokazana u slamanju pobune Kuča, organizovana i sprovedena od strane crnogorskog dvora, nesporna je i zaslužuje kritiku, ali je često u pisanju nerealno prikazivana i predimenzionirana, što nije razlog da se u Podgorici ne obnovi spomenik vojvodi Mirku Petroviću, koji predstavlja spomenik svim palim Crnogorcima za oslobođenje Podgorice i drugih krajeva u ratovima od 1862. do 1878”, ocijenio je Adžić.

On je u dopisu Danu objasnio da istorijska nauka, za sad, ne raspolaže odlučnim činjenicama i dokazima o pohari. “Postavlja se i pitanje zašto pojedini Kuči nijesu ni pokušali, a kamoli srušili spomenik u period od 1886. do 1919, odnosno dok srpska vojska nije okupirala Crnu Goru i dok nije proglašena njena nasilna aneksija Srbiji”, naveo je Adžić.

Radojević: Krivotvore istoriju i unižavaju vojvodu Mirka

Akademik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU), Danilo Radojević, smatra da se, na krivotvorenjima istorije, između ostalog, zasniva i aktuelno unižavanje vojvode Mirka Petrovića. On je upozorio da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) u svoj kalendar uspjeha upisala "najmračniji akt, devastaciju zajedničkog kultnog mjesta triju vjera na vrhu Rumije, koje predstavlja najznačajnije nematerijalno dobro crnogorske kulture“.

U intervjuu za Pobjedu, Radojević je rekao da se ostavljanjem netaknutih falsifikata iz prošlosti olakšava negatorsko-asimilatorsko djelovanje.

“Poznata je činjenica da je anticrnogorska, antidržavna struja pokušala da potisne autoritet kralja Nikole i dinastije Petrovića ličnošću Marka Miljanova. Marko je 1893. predao svoj rukopis 'Pleme Kuč' Ljubomiru Kovačeviću da ga štampa. Iako je Kovačevića molio da knjiga bude što prije štampana, to se dogodilo tek 1904, tri i po godine poslije Markove smrti. U toj knjizi prisutni su najjeziviji opisi tzv. 'druge pohare Kuča', što je navodno uradila crnogorska kaznena ekspedicija pod komandom vojvode Mirka", kazao je Radojević.

Vuksanović: Provokacija srpskom narodu

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta, Momčilo Vuksanović, ranije je, u pismu odbornicima Skupštine Glavnog grada, poručio da bi „donošenje odluke o podizanju spomenika dokazanom zlikovcu bila još jedna provokacija prema obespravljenom i poniženom srpskom narodu u Crnoj Gori“.

Prema njegovim riječima, “pojašnjavanje režimskih istoričara da su zločini pohare Kuča, Bjelopavlića i Pipera bili uslovljeni stvaranjem slobodne države Crne Gore sa srpskim i pravoslavnim stanovništvom, još je jedna bezočna laž u funkciji falsifikovanja istorijskih činjenica. “

To su, kako je naveo, bila i ostala "hrabra brdska srpska plemena", koja su kroz istoriju pojedinačno i udruženi časno čuvala slobodu i prostor na kome su živjeli. 

Vuksanović je kazao da optužbe da su naročito Kuči bili više okrenuti Skadru i turskoj vlasti nego Crnoj Gori, poništavaju nesporne istorijske činjenice o pohari Kuča od Turaka i njihovo izgnanstvo više od sedam godina u bratska Rovca, koja su im pružila utočište. 

Kuči: Odustati od ideje

Plemenici Kuča iz Bara uputili su apel onima koji zagovaraju podizanje spomenika Vojvodi Mirku Petroviću u Podgorici da se odustane od takve ideje. Oni su poručili da, iako žive u Baru, ne mogu ostati ravnodušni zbog namjere da se Mirku Petroviću podigne spomenik.

“Vojvoda Mirko Miljanov i drugi naši istoričari, putpopisci, istraživači, opisali su vjerodostojno drugu poharu Kuča. Tom prilikom posječene su 243 glave, od kojih samo 17 sposobnih za boj. Mirkovi vojnici pod njegovom komandom klali su djecu, ubijali starce i žene, bolesne i nepokretne. Na taj način pokušano je ostvarenje zlog nauma knjaza Danila, i njegovog brata Mirka, da od Kuča slobodara napravi sluge i robove. Ubijena su djeca, starci kojima Turci u bojevima nijesu mogli glave doći, svi su stradali na svom pragu,a ubila ih je Mirkova vojska. Mirkova vojska je popalila i oskrnavila skoro sve crkve u Kučima, groblja porušila, što ni turska vojska prilikom raznih bojeva nije činila", istakli su za Dan.

Dragana Žarić

 

 

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније